Almodovar, premiul Lumière 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/almodovar-premiul-lumiere-2014/

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2014

Almodovar , 65 de ani, a primit distincţia din mâinile actriţei franceze Juliette Binoche, care i-a adus înainte de premiere un omagiu spaniolului, încheind o ceremonie festivă în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea cinematografiei.

„Pedro Almodovar a abordat subiecte care nu mai sunt acum doar apanajul cinematografiei spaniole: exuberanţa, dar şi rolul femeilor şi al persoanelor marginalizate”, a declarat, pentru AFP, Thierry Frémaux, directorul Festivalului Lumière.

Incredibil povestitor al unor istorii în care apar o mulţime de personaje colorate, Pedro Almodovar le urmează lui Clint Eastwood, Milos Forman, Ken Loach, Gérard Depardieu şi Quentin Tarantino, care au în palmares acest premiu creat în 2009, la lansarea evenimentului cinematografic.

„Sunt un realizator autentic, în sensul că fac ceea ce sunt capabil să fac, cum ştiu eu”, a declarat Almodovar în cadrul unui masterclass susţinut vineri după-amiază, în cadrul festivalului. „Am ştiut dintotdeauna, din fragedă pruncie, că vocaţia mea a fost să spun poveşti şi să o fac cu ajutorul imaginilor”, a spus artistul spaniol, care este şi pictor, scriitor şi cântăreţ.

„Las în urmă toate aceste frustrări, dar ele mi-au influenţat cariera de realizator de cinema”, a precizat Almodovar.

Întrebat despre finalul carierei sale, Pedro Almodovar a recunoscut că momentul cel mai dificil pentru un cineast este să se retragă. „Îi respect foarte mult pe cei care continuă până la capăt, chiar dacă nu mai produc nimic important. Dar mai sunt şi excepţii, iar eu la astea visez”, a spus cineastul spaniol.

Premiul Lumière, creat de Institutul Lumière, recompensează un cineast care şi-a adus o contribuţie remarcabilă în lumea filmului şi este decernat în acelaşi loc în care cinematograful a fost inventat de Louis şi Auguste Lumière şi în care ei au turnat primul lor film, în 1895, „Muncitori care pleacă din Fabrica Lumière”.

Foto: Pedro  Almodovar – cinemagia

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.