Amerika, în premieră la Teatrul EXCELSIOR
https://www.ziarulmetropolis.ro/amerika-in-premiera-la-teatrul-excelsior/

Teatrul EXCELSIOR prezintă în premieră, marţi 6 şi miercuri 7 martie, de la ora 19:00, Amerika după Franz Kafka, versiunea scenică şi regia Geirun Țino.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2018

 

Regizor austriac de origine română, Geirun Țino a absolvit în 1974 regia de teatru la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.

Timp de peste zece ani a supravieţuit cenzurii politice şi a realizat peste treizeci de producții pe mai multe scene din țară. În perioada 1982 – 1984 a fost numit director artistic al Teatrului Municipal din Bacău. În 1985 a emigrat în Austria, stabilindu-se la Viena. După 1989 s-a reîntors cu plăcere în țară de fiecare dată când a fost invitat să monteze.

A înființat la Viena în 1989 Școala de teatru „Pygmalion” și în 1995 „Teatrul Pygmalion”. În 2012 a primit Medalia Crucea de Aur a orașului Viena pentru cultură și pentru forme teatrale noi, iar în 2014 Premiul pentru cel mai bun concept artistic austriac. În cariera sa artistică a montat în repetate rânduri Kafka, fiind preocupat de universul imaginat de marele scriitor.

Karl Rossmann, 17 ani, emigrant, un nou născut în „Țara făgăduinței”, căci America rămâne țara făgăduinței, nicidecum a împlinirilor, întâlnește la debarcare un compatriot, un pribegit, perdant al visului și experienței americane, care cu sarcasm îi proiectează filmul viitoarelor lui eșecuri. Un lanț dureros al visurilor rănite, al ocaziilor ratate, al nedreptăților și umilințelor de neocolit vor fi furibund descrise, jucate, insinuos induse, desenate, la figurat și la propriu, de compatriotul, întâmplător întâlnit, care-și câștigă traiul zilnic ca pictor de stradă. Flexibil în povestire și necruțător în mesaj, el se identifică cu toate personajele care vor fărâmița fără milă „visul american” al naivului imberb emigrant. Un spectacol de „teatru în teatru” în care Pictorul ambulant, în complicitate cu publicul, va preda unui expatriat – Karl Rossmann – dureroasa lecție a umilinței. – Geirun Țino

Franz Kafka (1883 – 1924) este considerat unul dintre cei mai revoluționari autori ai secolului XX, iar Amerika” una dintre cele mai importante lucrări ale sale, alături de „Procesul”, „Metamarfoza” și „Castelul”. Începând cu 1912, Kafka a început să scrie un roman cu titlul „Dispărutul”, rămas neterminat. Fragmentele existente au fost publicate postum, în 1927, fiind reunite sub titlul „Amerika”.

Amerika după Franz Kafka

traducerea și dramatizarea Geirun Țino

Distribuţia:

Pictorul ambulant: Dragoș Spahiu

Karl Rossmann: Mihai Mitrea

Regia, scenografia și ilustrația muzicală: Geirun Țino

Primele reprezentații: 6 și 7 martie 2018

Foto: Amerika – facebook

12
/05
/15

„Fazanul” a avut premiera pe 8 mai la Teatrul Nottara. Comedia bulevardieră, în regia tânărului Alexandru Mâzgăreanu, aduce pe scenă savoarea îndrăzneaţă a umorului burlesc. Timp de două ore, ispitele amoroase şi încurcăturile de situaţie se înlănţuie în ritmul alert al unui dans de samba.

12
/05
/15

Noul roman al lui Umberto Eco, Numărul zero, va fi lansat duminică, 24 mai, ora 15.00, la standul Editurii Polirom, din cadrul Salonului Internațional al Cărții Bookfest 2015. „Eco reconstruieşte, urmărind întîmplările prin care trec protagoniştii romanului, evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice.” (Panorama)

12
/05
/15

 În luna mai, Merci Charity Boutique (MCB) împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #4 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră.

12
/05
/15

Caravana Docuart poposește vineri, 15 mai, la Timișoara. în cadrul StudentFest. Puteți vedea documentare românești în mansarda Facultății de Arte și Design, din strada Oituz nr 4, vineri de la ora 23 și sâmbătă (de Noaptea Muzeelor), de la aceeași oră. Intrarea e liberă.

12
/05
/15

Regizorul Alexa Visarion montează pentru prima dată un spectacol pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu: „Noaptea bufonilor“ va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, 16 mai, ora 19:00. În rolurile principale, doi actori de excepție și o întâlnire artistică inedită: Ilie Gheorghe și Marian Râlea.

11
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de teatru și un scenariu scrise de (actorul și dramaturgul) Mimi Brănescu, „Acasă la tata”, debutul în regie al lui Andrei Cohn, se afișează ca o farsă sub care se ascunde o dramă la foc mic despre sentimentul ratării și regretul pierderii tinereții.

11
/05
/15

CV-ul unui puști pletos, înalt, cu pălărie de piele și mers a la Steve Jobs, poate fi al unui metalist, biker, rocker sau poate al vreunui elev cu nota scăzută la purtare. Dacă nu e în niciuna dintre aceste situații, cu siguranță e solist vocal în vreo trupă. Dacă nu e nici vocalist, atunci, în mod cert, e ceva în neregulă cu el.

11
/05
/15

Pe 7 mai s-au împlinit 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică a treia (și ultima) parte a eseului despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal.

11
/05
/15

Sâmbătă, 23 mai, de la ora 14.00, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 va fi lansată cartea: Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche, de Aurel Storin. La eveniment, alături de Stela Popescu și Alexandru Arșinel vor fi prezenți artiștii Teatrului de Revistă Constantin Tănase, personalități cultural-artistice, din showbiz ș.a.

11
/05
/15

Cineasta franceză Agnès Varda, supranumită "bunica noului val francez", va primi premiul Palme d'Or onorific la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Premiul îi va fi înmânat în timpul ceremoniei de închidere a prestigiosului eveniment, care are loc anul acesta în perioada 13 - 24 mai.

10
/05
/15

E încă o primăvară incertă la București. Abia începuse luna mai, anul curent, când s-a întâmplat, la Teatrul de pe Lipscani, premiera spectacolului “Ultimul Crăciun la Paris”. Așa a fost să fie.