AMY, un film de Asif Kapadia despre Amy Winehouse, din 18 septembrie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/amy-un-film-de-asif-kapadia-despre-amy-winehouse-din-18-septembrie-la-cinema/

În data de 18 septembrie 2015, va avea loc în România premiera în cinematografe a filmului AMY, regizat de Asif Kapadia (premiat cu BAFTA pentru SENNA). Chiar dacă a declanşat controverse înainte să apară, filmul AMY promite să spună o poveste emoţionantă despre cine a fost Amy Winehouse, dincolo de scenă.

Un articol de Petre Ivan|7 august 2015

Regizorul Asif Kapadia a folosit imagini de arhivă şi piese care nu au mai fost făcute publice pentru a realiza acest film extrem de modern, emoţionant şi energic, care pune în evidenţă lumea în care trăim într-un mod unic.

E vorba despre „fata din spatele numelui Amy Winehouse.”

„A fost cu adevărat interesant să facem acest film. Foarte mulți oameni au fost emoționați când au văzut-o pe Amy fericită în copilărie și la început de adolescență. Pentru că nu au avut ocazia să o vadă niciodată fericită. Au fost oameni care au plâns văzând-o așa. I-am auzit spunând: “N-am știut că a fost fericită.” Ei au crezut că a fost nefericită și confuză întreaga viață.”, spune regizorul filmului despre Amy Winehouse

Asif Kapadia, regizorul filmului AMY

Asif Kapadia, regizorul filmului AMY

Adevărul este că era uimitoare, inteligentă, atât de specială! Într-un interval scurt de timp, a trecut dintr-o parte în cealaltă. Toți cei cu care am vorbit sunt încă șocați de dispariția ei, încă nu și-au revenit. Erau furioși, sufereau și nimeni nu îi asculta.. Era o persoană uimitoare.  Și ce trist, să ai o astfel de viață! Primul ei album a apărut când ea avea 18 ani, cel de-al doilea la 21-22 de ani, iar apoi… nimic creativ. E absurd. Cum e Amy? Amy e foarte inteligentă, e specială. E genul acela de om pe care ai vrea să-l ai în preajmă. Când am văzut-o cum era în copilărie, atât de obișnuită și atât de împăcată cu ea, a fost o surpriză pentru mine. – Asif Kapadia

„Sunt mulți oameni apropiați de Amy, care țineau la ea cu adevărat, dar nu arătau asta pentru că persoana pe care o vedeau pe ecran trimitea mesaje extrem de negative și nu semăna deloc cu ce știau ei despre ea. Pur și simplu nu înțelegeau ce i se întâmplă. Erau blocați, nu puteau ajunge la ea. Nici măcar nu-i puteau da un telefon. Ea nu avea telefon. Nimeni nu se putea apropia de ea. Ei sunt cei cu care am vrut să vorbesc, într-un fel, acest film este pentru ei.”, a mai spus Kapadia, regizorul filmului.

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă ce a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz în cel mai autentic sens al cuvântului – a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical pentru a-şi analiza propriile probleme.

Combinaţia dintre sinceritatea ei pură şi talentul său excepţional a creat unele dintre cele mai adorate melodii ale epocii moderne.

Succesul ei imens a venit la pachet cu o invazie a reprezentanților mass media, care, împreună cu relaţiile ei defectuoase şi stilul de viaţă precar au marcat începutul declinului ei tragic. Amy Winehouse a decedat în urma unei intoxicaţii cu alcool, în iulie 2011, la vârsta de 27 de ani.

Nu doar calitatea interviurilor şi a materialelor video  dau unicitate filmului AMY, ci şi modul în care acesta abordează povestea lui Amy Winehouse.

„Ne-am dorit foarte mult să nu prezentăm grozăviile publicate anterior”, spune Gay-Rees, producătorul filmului, „pentru că s-au spus multe în presă la vremea respectivă şi ce rost ar fi avut să refolosim toate acestea? A trebuit să investigăm mai mult.”

Kapadia simte că a surprins esenţa poveştii ei. „Este un film despre Amy şi compoziţiile ei”, spune el. „Oamenii nu au înţeles cât de importante şi personale erau versurile ei.”

„Versurile puse pe ecran îi fac pe oameni să conştientizeze că poate au dansat pe acea melodie şi nu şi-au dat seama cât de personale erau versurile.”

În fond, realizatorii cred că AMY este un film despre dragoste. „Este o persoană care vrea să fie iubită”, spune Kapadia, „cineva care are nevoie de dragoste şi nu are parte de ea întotdeauna.”

„Adesea, cei care aveau grijă de ea au încercat să îi ofere afecţiune, dar ea îi respingea. Era o persoană complexă şi inteligentă. Amy este un film despre dragoste.”

Filmul a strârnit multe controverse, iar review-urile apărute  în presa internațională îi apreciază calitatea.

În  15 august 2011, Amy ar fi trebuit să concerteze la București, dar cu aproximativ două luni înainte de aceasta dată, a anulat întregul turneu.

Pe 14 septembrie 2015 Amy Winehouse ar fi împlint 31 de ani. Premiera filmului in cinematografe va avea loc pe 18 septembrie.

Filmul este distribuit în cinematografe de Independența Film.

Foto: Amy Winehouse, Asif Kapadia – independentafilm.ro

Citiţi şi:
27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.