Ana Blandiana – lansare de carte şi sesiune de autografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-lansare-de-carte-si-sesiune-de-autografe/

Editura Humanitas vă invită la o întâlnire cu Ana Blandiana şi cu volumul de memorialistică „Fals tratat de manipulare“.

Un articol de Andrada Văsii|11 decembrie 2013

Editura Humanitas vă invită la o întâlnire cu Ana Blandiana şi cu volumul de memorialistică „Fals tratat de manipulare“.

Lansarea de carte, lectura publică și sesiunea de autografe vor avea loc în librăria Humanitas de la Cişmigiu, miercuri, 11 decembrie, de la ora 19.00. Invitatele Anei Blandiana sunt Tania Radu şi Lidia Bodea.

„…O carte despre mine şi timpul pe care l-am străbătut: un timp în ebuliţie, bulversat de vântul bătând mereu din altă direcţie a istoriei, spulberând sensurile, dar nu şi încăpăţânarea mea de a le înţelege. Nu am scris această carte pentru a transmite un adevăr pe care eu îl deţin, ci pentru a găsi un adevăr de care eu am nevoie. Sensul ei nu este să acopere, ci să descopere ceva“, mărturiseşte Ana Blandiana.

Ana Blandiana

Afişul evenimentului de lansare: Ana Blandiana – Fals tratat de manipulare

Tania Radu nota în articolul „Judecata ultimă a poeziei“ din revista 22 în luna decembrie 2013: „În «Fals tratat de manipulare», valoarea de document – indiscutabilă, ba chiar fas­tuoasă, câtă vreme se referă nemijlocit la trecutut recent, comunist și postcomunist – este împinsă voit în planul doi.“

„Pers­pec­tiva apare răsturnată: cele deja trăite nu sunt contemplate de sus, ci privite în sus, ca un alt urcuș, la fel de greu cu cel deja făcut și cu final aproape la fel de im­pre­vizibil. Nevoia de înțelesuri ferme, des­po­vărate de echivocul conjuncturilor și al condiționărilor emoționale, se suprapune astfel în mod tragic peste reflexul moral și forțează concluzia. Iar din această chimie a conștiinței se degajă parcă un nou im­pas, lăsat spre rezolvare… poeziei, ca mai aptă fiind să discearnă în materia fragilă a adevărului“, completează Tania Radu.

Foto credit: Humanitas, Ana Blandiana

Citiţi şi:
13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.

09
/09
/22

CENTENAR La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, ne amintim de arta și de universului unui prozator unic. Ziarul Metropolis vă prezintă un dialog de arhivă despre relația scriitorului cu teatrul.

29
/08
/22

Cei care vor vedea pe rafturile librăriilor cartea lui Eddie Jaku, Cel mai fericit om de pe Pământ, involuntar vor face o serie de presupuneri privind motivele fericirii sale. Dar, cât de bogată le-ar fi imaginația, tot va fi greu de ghicit că Cel mai fericit om de pe Pământ este un supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Buchenwald și Auschwitz, iar cartea pe care o semnează e mărturia sa cutremurătoare și, paradoxal, plină de speranță, din acel infern.

26
/08
/22

În Cel mai fericit om de pe Pământ, bestseller publicat de Editura Trei și lansat de Eddie Jaku la vârsta de 100 de ani, autorul povestește ce au însemnat cei 7 ani de detenție în lagărele morții. Detaliile sunt surprinzătoare, dincolo de imaginație și fără să poată primi vreo explicație coerentă. De altfel, Eddie Jaku mărturisea că, după ce a fost martorul unor asemenea atrocități și a observat în ce abisuri ale urii poate coborî ființa umană, ani la rând l-a frământat o singură întrebare: De ce?

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).