Andrei Marga: Participarea României la Salon du Livre, un eveniment fără precedent
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-marga-participarea-romaniei-la-salon-du-livre-un-eveniment-fara-precedent/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.   „Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.

 

„Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult mai mult decât obişnuit”, a declarat miercuri Andrei Marga, care caracterizează prezenţa românească drept un eveniment fără precedent.

Preşedintele ICR afirmă că datoria instituţiei pe care o conduce este aceea de a folosi oportunitatea, având în vedere nu doar că este vorba de unul din marile târguri ale lumii, ci şi faptul că este vorba de Franţa şi de Paris, de care cultura română este legată prin multe fire.

Sub deviza „Les lettres roumaines a l’honneur”, România se va prezenta la salon cu o participare „mai mare decât până acum” a culturii române în străinătate, evenimentul permiţând ţării noastre „să etaleze autori care au fost traduşi mai recent în limba franceză, autori în curs de tipărire şi alţii care au publicat lucrări în franceză în anii trecuţi, după cum vor fi etalaţi şi intelectuali de prim plan ai ţării”.

„Participarea este fără precedent, 64 de autori români fiind prezenţi la Paris, la care se adaugă reprezentanţi ai unor instituţii implicate în cultura română, în publicarea de cărţi în România”, a spus Marga.

El a adăugat că, pe lângă participarea efectivă la standuri, ICR va organiza şi un program de acţiuni conexe, care vor permite intelectualilor români prezenţi la Paris să participe la o serie de dezbateri menite să pună în valoare cultura română. Acestea vor viza România contemporană, eveniment care se va desfăşura la Sorbona, modul cum ţara noastră este privită ca o comunitate de investiţii, eveniment găzduit de Asociaţia Patronatului Francez, precum şi o masă rotundă privind problematica europeană contemporană în perspectivă franceză şi română.

Cu ocazia participării la Salon du Livre de la Paris va fi marcată şi împlinirea a 20 de ani de prezenţă a României în cadrul Francofoniei internaţionale.

Totodată, vor fi semnate acorduri de parteneriat între Institutul Cultural Român şi Institutul Francez, Ministerul Afacerilor Externe al Franţei şi Centrul Naţional Francez al Cărţii, a precizat Andrei Marga.

„Acum, în aceste zile, nu aş ezita să spun că în librăriile şi în instituţiile publice din Paris vor fi răspândite zeci de mii de flyere şi chiar broşuri anunţând prezenţa României la Salon şi lista autorilor români care participă la acest eveniment”, a mai spus preşedintele ICR.

Andrei Marga consideră că, „dincolo de toate”, Salon du Livre permite delegaţiei române „să prezinte România în efectiva ei bogăţie şi să creeze un prestigiu nou literaturii şi culturii române în sensul cuprinzător şi să arate cum este efectiv România la această oră”.

Sursa: Agerpres

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.