Andrei Rus, noul câștigător al bursei Alex. Leo Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-rus-noul-castigator-al-bursei-alex-leo-serban/

Criticul de film Andrei Rus, editorul revistei „Film Menu”, este beneficiarul celei de-a treia ediţii a Bursei Alex. Leo Șerban. Începând din 2014, Andrei Rus este selecţioner al Festivalului NexT Film din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

Andrei Rus bursă Alex. Leo Șerban / Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual TIFF, și Romanian Film Initiative, în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban.

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York, și de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

În această perioadă, criticul de film, lector al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și inițiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate și va întâlni profesioniști din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă.

Bursa Alex. Leo Șerban este o inițiativă menită să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui

Alex Leo Serban

Alex Leo Serban

tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștințe în domeniul cinematografiei.

Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale Alex. Leo Șerban (1959 – 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârșit și un elegant susținător al valorilor din cinematografia românească.

„Alex. Leo Șerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves și TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase și riscante de multe ori, realizând un slalom între generații, genuri și gusturi… toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absența lui cu aceeași intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânar critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea”, declară inițiatorii bursei.

Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC București, instituție în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului.

Este coordonatorul revistei „Film Menu”, la care contribuie tineri critici de film, şi iniţiatorul programului „Cineclub” și al altor evenimente legate de film, desfăşurate în sala de cinema a UNATC.

Începând din 2014, este selecționer al Festivalului NexT Film din București. Anul acesta, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center din New York, și între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center.

Foto: Andrei Rus şi Alex Leo Şerban – cinemagia si filmetc.org

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.