Angela Gheorghiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-va-primi-titlul-de-doctor-honoris-causa/

Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca sărbătoreşte anul acesta 95 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, soprana Angela Gheorgiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2014

În toţi aceşti ani, comunitatea academică şi-a asumat pe deplin rolul primordial al instituţiei, şi anume fomarea tinerelor generaţii de muzicieni – cântăreţi, instrumentişti, pedagogi sau teoreticieni; dar şi rolul de a onora personalităţile de vază ale culturii muzicale universale prin realizarea de concerte şi simpozioane dedicate acestora sau prin conferirea titlului academic de Doctor Honoris Causa.

Printre personalităţile de vază ale culturii muzicale universale cărora Senatul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca le-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, György Kurtág, cântăreţii Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, interpreţii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu şi dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal şi Laurence Foster.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născută în Adjud, județul Vrancea și a urmat cursurile Școlii de Muzică din București, iar mai apoi ale Universitații Naționale de Muzică din București unde a avut-o profesoară pe Mia Barbu.

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în anul 1992 la Royal Opera House Londra jucând în opera La Boheme, de G. Puccini. În același an a debutat atât în Statele Unite ale Americii la Metropolitan Opera din New York cât și în Austria la Opera de Stat din Viena. Interpretarea rolului Violetei din opera ‘La Traviata’ de G. Verdi la Royal Opera House din Londra, în 1994, spectacol transmis în direct pe BBC a confirmat calitatea excepțională a cântăreței atât în plan vocal cât și artistic.

Dintre scenele pe care a urcat soprana româncă se numără New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Amsterdam, Kuala Lumpur, Praga, Moscova, Taipei și multe altele.

Foto: Angela Gheorghiu – facebook.com/angelagheorghiuofficial

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.