Animația invadează pentru a patra oară Chișinăul / Anim’est Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatia-invadeaza-pentru-a-patra-oara-chisinaul-animest-chisinau/

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animaţie recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje şi o conferinţă despre animaţie şi propagandă sunt câteva din atracţiile celei de-a patra ediţii a Festivalului Anim’est Chişinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon şi Re:Animation Hub – Tipografia 5.

Un articol de Ionuţ Mareş|30 octombrie 2014

Anim’est Chișinău / Filmul de deschidere, proiectat joi seară la Odeon, este „Minuscule – La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor”), nominalizat la European Animated Feature Film 2014. Regizat de Thomas Szabo și Hélène Giraud, filmul, o producție franceză, a participat în mai multe festivaluri, inclusiv în competiția celui de la Annecy.

„Minuscule” este povestea unor furnici roșii și negre care se războiesc, pe o pajiște liniștită, din cauza unei cutii cu zahăr abandonată la un picnic. Între timp, o buburuză prinsă din întâmplare în această furtună se împrietenește cu o furnică neagră, pe care o ajută să-şi salveze furnicarul.

„E foarte greu să faci filme fără cuvinte, iar acestea sunt foarte puţine în istoria cinematografiei. Dacă, în plus, el e perfect coerent, inteligibil, plin de umor şi de tandreţe – atunci e pur şi simplu remarcabil. „Minuscule” e un astfel de film, una din bijuteriile cinematografului ultimilor ani”, spune Laurențiu Bratan, directorul Asociației culturale Este’n’Est, ce organizează Festivalul Anim’est.

Ultimul Miyazaki

Un film de neratat este „The Wind Rises” („Se-nalță vântul”), al deja clasicului regizor japonez Hayao Miyazaki, care anunţa în toamna anului trecut că acesta va fi ultimul său lungemtraj de animaţie. Inclus în 2013 în competiţia Festivalului de la Veneţia şi nominalizat ulterior la Oscar şi Globul de Aur, filmul reprezintă o biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori proiectanți aeronautici din lume.

Anim’est continuă și anul acesta tradiția de a aduce animatori consacrați în programul Retrospectiva. Astfel, vor fi prezentate filmele lui Jacques-Rémy Girerd, celebru regizor şi producător francez de filme de animaţie, fondator al legendarului studio Folimage. Retrospectiva începe cu „La Prophétie des grenouilles” („Profeția

The Wind Rises” , de Hayao Miyazaki

The Wind Rises” , de Hayao Miyazaki

broaștelor”), din 2003, care a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional.

Alte două filme din retrospectivă sunt „Mia et le Migou” („Mia şi Migou”, 2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeană de Film, şi „Tante Hilda!” („ Tanti Hilda!”, 2013), prezentat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Animaţie rusească

Un alt moment important din cadrul festivalului, dar și o premieră pentru Republica Moldova, este animația rusească „Ku! Kin-dza-dza” (2013), realizată de regizorul Georgy Danelia. Aceasta este un remake mai puțin întunecat și distopic, dar și mai orientat spre tineri și audiența internațională, al originalului „Kin-dza-dza”, din 1986, lucrarea aceluiași regizor.

Țara invitată din acest an este Germania, care vine cu două lungmetraje în secțiunea Minimest și trei programe de scurtmetraje curatoriate de Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart, anunţă organizatorii. Ulrich Wegenast va susţine la Chișinău, la Muzeul de Artă, conferinţa „Artă, politică și propagandă”, o ilustrare a rolului animației în arta, politica și propaganda Germaniei de Est și de Vest după 1945.

La Cinema Odeon sunt proiectate cele mai bune scurtmetraje ale competiției internaționale din cadrul Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart 2014 și un Best of al regiunii Baden-Wurttemberg (2012-2014).

Festivalul se va încheia duminică seară, tot la Cinematograful Odeon, cu filmul care s-a bucurat de un mare succes la București – „Jack și mecanica inimii” („The Boy with the Cuckoo-Clock Heart”, 2013). Animația de lungmetraj este o dramă plasată în secolul al XIX-lea, despre Jack, căruia la naştere inima i-a fost înlocuită cu un ceas cu cuc. Astfel, regulile pe care trebuie să le respecte cu stricteţe toată viaţa se dovedesc imposibile: să nu-şi piardă niciodată cumpătul şi, mai ales, să nu se îndrăgostească.

În fiecare seară, după proiecții, cei interesaţi sunt aşteptaţi în Re:Animation Hub – Tipografia 5, unde sâmbătă va avea loc AniMusic Night, competiția de Videoclip și Advertising, în cadrul căreia vor fi proiectate 14 clipuri publicitare pentru branduri cunoscute şi 25 de videoclipuri ale unor artişti.

Creepy Animation Night, de Halloween

Vineri noapte, de Halloween, organizatorii au programat Creepy Animation Night, programul cu animaţii stranii şi înspăimântătoare, interzise minorilor. În cadrul Creepy Animation Night, publicul va fi martor, promit organizatorii, și la contopirea creativă a două genii muzicale din România, C L N K și Polochord. Ei vor prezenta cel mai recent proiect al lor – Garten -, care explorează latura obscură a celor doi producători. Ulterior, la Re:Animation: Hub – Tipografia 5, va avea loc un chef de Halloween.

Programul detaliat al evenimentului şi toate informaţiile despre filme, evenimente, invitaţi şi bilete pot fi găsite pe site-ul festivalului, Animest.md.

Festivalul Internațional de Animație Anim’est este organizat de Asociația culturală Este’n’est și ALTFilm. Partenerii festivalului sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Goethe – Institut București, Centrul Cultural German Akzente, Alianța Franceză, Ministerul Culturii R. Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, ICR Mihai Eminescu, Ambasada României în R. Moldova și Moldova Film.

Foto: Anim’est Chișinău – animest.md

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.