Aniversarea Teatrului Masca, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversarea-teatrului-masca-la-tvr-2/

La aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Masca, Casa de producţie TVR vă invită la commedia dell’arte „Cafeneaua”, luni, 11 mai, ora 20:05, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2015

Teatrul Masca, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare sărbătorește, în luna mai, 25 de ani de existență, cu aceeași vervă și energie a teatrului de mișcare, dans și cântec, inspirat din commedia dell arte, pe care le-a avut încă de la început. Casa de producție TVR vă propune la aniversare o mostră plină de viață – spectacolul „Cafeneaua”, cu Mihai Mălaimare în rolul lui Pantalone.

„De la o vreme eu simt/Că se ivește iubirea/Credeți-mă că nu mint/Aștept să-mi găsesc fericirea.” cântă Pantalone (Mihai Mălaimare) la cafeneaua din fața Fontanei di Trevi, unde, împreună cu alte personaje de commedia dell arte, Pulcinella (Sorin Dinculescu), Brighella(Cosmin Creţu), Arlecchino(Valentin Mihalache), Capitano(Aurel Sorin Sandu), Pedrolino(Andrei Drăgulescu) își bea cafeaua de dimineață. În fața celor șase apare EA (Dora Iftode), o necunoscută, femeia eternă, inspirație pentru poeți, respirație pentru îndrăgostiți.

Aceasta este premiza piesei „Cafeneaua”, scrisă și regizată de Mihai Mălaimare, pusă în scenă cu trupa Teatrului Masca, care oferă o adevărartă demonstratie a mijloacelor de comunicare teatrală pe care le deține – teatru de gest, pantomimă și expresie corporală. Actorii cântă live pe muzica lui Paul Urmuzescu, dansează în coregrafia inspirată a lui Ion Tugearu, jonglează, sunt acrobați, se duelează sub îndrumarea cascadorului Ion Albu, mânuiesc marionete sau fac pantomimă.

„Cafeneaua îţi dă întâlnire la fântâna fermecată unde laşi un bănuţ ca să te-ntorci mereu, fie mai sărac, fie mai bogat, în gânduri, idei, dorinţe. Şi capeţi, neapărat, ceea ce vrea fiecare: iubire. De la cel mai mic dintre ei, actorii – îi veţi cunoaşte acolo – până la tartorul mafiot, sunt nemuritorii Commediei dell’arte, ce-au stat prăfuiţi în culise ani mulţi şi care sunt scoşi în zilele noastre de graţie, din nou, la luminile rampei. Cei de totdeauna şi totuşi nou-nouţi, cu caracterele îmblânzite de o trecătoare, mai completă şi mai complexă decât ei toţi.” (Corina Andronic, Un spectacol complet – Cafeneaua)

BUSibiu_CCE2007_Teatrul_Masca_Cafeneaua_foto_Ovidiu_Matiu_01

Difuzarea spectacolului este urmată, la ora 21:30 de documentarul TV, realizat de Nicolae Cozma, „Cele 25 de fețe ale Teatrului Masca”, care aruncă o privire în culisele și istoria teatrului. „Născut din iubire pentru artă, mișcare și gest, de 25 de ani de când a luat ființă, teatrul Masca a fost definit de verbul “a căuta”, a căuta forme variate de exprimare artistică, a căuta un sediu, a căuta o trupă.” ne spune realizatorul.

Filmul dezvăluie elementele speciale ale unui parcurs tumultuos, cu ajutorul materialelor de arhivă din arhiva TVR si, inedit, ale arhivei Teatrului Masca. Documentarul este difuzat la aceeași oră și pe TVR HD.

Teatrul Masca, înființat în 24 mai 1990, este condus de actorul si regizorul MIHAI MALAIMARE, care, renunțănd la poziția de angajat al Teatrului Național din București, s-a decis să navigheze apele furtunoase ale teatrului independent, exploatând mijloacele de expresie care au asigurat succesul teatrului popular, de stradă, din Evul Mediu până în zilele noastre. Trupa Teatrului Masca și-a dorit de atunci, în afară de un sediu propriu, un drum personal și un public cât mai larg.

A ales, după cum spun chiar membrii trupei pe blogul teatrului, „două direcții principale: prima este cea a teatrului de strada (unda paleta de spectacole pleaca de la Clovni, commedia dell arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.) avand actori cu mijloace de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomima, living statues, mânuire marionete mari de 2 m, dans, cântat live, acrobație etc.; a doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V.Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L.Borjes) apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central, depozitarul unic al misterului teatral.”

CAFENEAUA (TVR 2, luni 11 mai, 20:05, reluare marți, 12 mai, 12:05)
Scenariul: Mihai Mălaimare
Regia: Mihai Mălaimare

Distribuţia: Mihai Mălaimare, Sorin Dinculescu, Cosmin Creţu, Valentin Mihalache, Aurel Sorin Sandu, Andrei Drăgulescu, Dora Iftode, Alina Crăiţă, Ana Sivu-Daponte, Adriana Bordeanu,  Oana Dragnea, Laura Dumitraşcu Duică, Graţiela Bădescu
Scenografia şi costumele: Sanda Mitache; Coregrafia: Ion Tugearu; Muzica: Paul Urmuzescu; Canto: Marius Olteanu; Lupte scenice: Ioan Albu; Acrobaţie: asist. univ. dr. Ionuţ Corlaci

Echipa TV: Director de imagine: Aurel Pițigoi; Regia de montaj: Gini Ignat; Producători: Sinziana Milosoiu, Silviu Jicman

CELE 25 DE FEȚE ALE TEATRULUI MASCA (TVR 2 și TVR HD, luni 11 mai, 21:30, reluare TVR 2 marți 12 mai, ora 13:30)
Documentar
Realizator Nicolae Cozma

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.