Arsmonitor continuă cu expoziția-dialog intitulată Vaza lui Rubin
https://www.ziarulmetropolis.ro/arsmonitor-continua-cu-expozitia-dialog-intitulata-vaza-lui-rubin/

Programul curatorial al galeriei Arsmonitor continuă cu expoziţia-dialog intitulată Vaza lui Rubin, al cărei vernisaj va avea loc pe 16 noiembrie şi va fi deschisă publicului până pe 15 ianuarie 2024.

Un articol de Petre Ivan|15 noiembrie 2023

Radu Comșa aduc împreună două lumi vizuale opuse și distincte, în care desenul, pictura, sculptura și filmul stabilesc noi căi de comunicare și relaționare.

Duoul găzduit de galeria Arsmonitor deschide, pe un alt plan și sub alte circumstanțe, o intenție mai veche a celor doi artiști de a dialoga la nivel performativ în 2019-2020, cu arhiva MNAC, proiect care s-a rezumat, în cele din urmă, la două solouri distincte. La trei ani distanță, intenția lor inițială este transformată într-un dialog de suprapuneri și interpuneri între propriile limbaje vizuale.

“Pictura, ca proces meditativ, în cazul lui Neamțu, și pictura, ca demers anti-iconic, în cazul lui Comșa, se întâlnesc și comunică, atât față în față, cât și prin suprapuneri, într-un șir de concordanțe și discordanțe, în care ideea de imagine (formă, figură, contur) e trecută în planul secund. La Neamțu, forma este substituită și supusă procesului și auto-reflexiei, dizolvându-se în fundal. La Comșa, fundalul este instituit și concretizat în formă și obiect.

Expoziția-dialog „Vaza lui Rubin. Neamțu/Comșa” aduce în discuție o serie de lucrări recente ale celor doi artiști într-un punct important al carierei lor artistice, propunând formate și mediumuri atipice pentru demersul lor cunoscut până la această dată. Picturile de mari dimensiuni fără șasiu ale lui Sorin Neamțu și filmul și sculptura în piele ale lui Radu Comșa sunt axele principale special create pentru acest dialog între forme și fundaluri”. (Fragment din textul curatorial)

Sorin Neamțu s-a născut în 1977 în Făgăraș și trăiește și activează în Timișoara. A studiat la Facultatea de Arte a Universității din Timișoara între 1999-2006. Este reprezentat de galeria Arsmonitor, București.

Radu Comșa s-a născut în 1975 în Sibiu și trăiește și activează în Cluj-Napoca. A studiat pictura la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca între 1994-2001. Este reprezentat de galeria Sabot, Cluj-Napoca.

Arsmonitor, cea mai nouă galerie de artă din peisajul cultural al Bucureștiului, este un start-up dedicat artei și transformării, dar, mai ales, dialogului dintre artiști, colecționari și comunitățile de iubitori de artă. Cofondatorii galeriei, Mia Munteanu (antreprenor) și Silviu Pădurariu (curator), și-au propus să creeze o planșă culturală care să faciliteze întâlnirea cu arta atât pentru colecționari și pasionați, cât și pentru neofiți. Expoziția inaugurală „Abțibild. Arte neaplicate” a adus împreună 10 artiști reprezentativi pentru ultimele trei decade ale artei contemporane românești și pentru trei spații culturale distincte din România, uniți sub o pasiune comună pentru imagine, formă și expresie artistică.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.