ANONIMUL 15 începe luni, 6 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-15-incepe-luni-6-august-la-sfantu-gheorghe-in-delta-dunarii/

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL propune publicului filme prezentate în premieră în România, un program special dedicat regizorului Emir Baigazin, ce va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale, dezbateri, precum şi o serie de concerte şi DJ set-uri.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2018

Highlight-urile ediției aniversare ANONIMUL includ:

3 FACES,

în regia lui Jafar Panahi, câștigător al Premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2018 va fi proiectat în premieră în România luni, 6 august, în deschiderea ANONIMUL 15. Filmul urmărește o tânără din provincie care încearcă cu disperare să o contacteze pe actrița Behnaz Jafari pentru a interveni în fața familiei ei- soțul și părinții, care nu îi permit să studieze actoria la Teheran. Atunci când nu primește niciun răspuns de la faimoasa actriță, tânăra îi trimite lui Jafar Panahi un video care aparent este făcut în momentul sinuciderii sale. Behnaz Jafari și Jafar Panahi pleacă în căutarea fetei, pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt cu ea.

În anul 2010, regizorul Jafar Panahi a primit interdicție de a mai face film pentru următorii 20 de ani, fiind acuzat de propagandă împotriva regimului iranian. De atunci, Panahi a mai făcut totuși 4 filme: This Is Not a Film, Closed Curtains, Taxi- pentru care a primit Ursul de Aur la Berlinale în 2015 și cel mai recent, 3 Faces- fiind nevoit să își adapteze atât modul în care își spune poveștile, cât și modalitatea în care alege să filmeze. În ciuda selecției sale în Competiția Oficială la Festivalul de la Cannes 2018 și a eforturilor directorului artistic Thierry Fremaux, a solidarizării breslei- chiar regizorul iranian Asghar Farhadi a folosit propria conferință de presă de la Cannes pentru a face un alt apel adresat Guvernului iranian de a-i permite lui Panahi să părăsească Iranul- acesta nu a luat până la urmă parte la premiera mondială a 3 Faces.

WILDLIFE,

cu Carey Mulligan și Jake Gyllenhaal în rolurile principale va fi prezent în premieră și în proiecție unică în România la Festival. Filmul este debutul în regie al actorului Paul Dano, care are deja la activ o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul secundar din Love & Mercy și una la Premiile BAFTA pentru rolul din There Will Be Blood și care este cunoscut publicului și din Prisoners sau Little Miss Sunshine. Paul Dano a adaptat împreună cu Zoe Kazan romanul omonim al lui Richard Ford, apărut în 1990. Este povestea lui Joe, un adolescent dintr-un orășel american în anii ’60, care este martorul degradării căsniciei părinților lui- Jeanette (Carey Mulligan), care se sufocă în acel orașel și crede că salvarea ei este un bărbat care să aibă grijă de ea și Jerry (Jake Gyllenhaal), care bea mult și nu reușeste să păstreze vreo slujbă pentru mult timp.

BLACKKKLANSMAN

Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018, BLACKKKLANSMAN, în regia lui Spike Lee va fi prezentat în premieră în România în închiderea ANONIMUL 15. Filmul este inspirat din viața lui Ron Stallworth, primul ofițer de poliție afro-american care a reușit să se infiltreze în Ku Klux Klan. În pofida tuturor așteptărilor, ofițerul Stallworth (John David Washington) și

partenerul său Flip Zimmerman (Adam Driver) se infiltrează în cele mai înalte sfere ale Klanului, pentru a-i împiedica să preia controlul asupra orașului Colorado.

*

Emir Baigazin

Invitatul special de anul acesta, regizorul kazah Emir Baigazin va primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale vineri, 10 august și va susține de asemenea un masterclass la Festival, sâmbătă, 11 august.

Cele 3 titluri semnate Emir Baigazin ce vor fi prezentate publicului de la Sfântu Gheorghe, în prezența regizorului, sunt HARMONY LESSONS- recompensat cu Ursul de Argint pentru Contribuție Artistică Extraordinară pentru imaginea semnată de Aziz Zhambakiyev, la Berlinale 2013, THE WOUNDED ANGEL- prezentat la Berlinale în 2016- secțiunea Panorama și WOULD YOU LIKE TO STARGAZE?- proiectat în premieră mondială la ANONIMUL 15.

Ediția din 2018 a Festivalului propune de asemenea un program dedicat Centenarului Marii Uniri, ce include proiecția unor fragmente digitalizate din filmele Vizita oficialităților la Chișinău (1924), Serbările Unirii (1929), Jurnal sonor (1938), Mărășești, 50 de ani (1967), Alba Iulia 1918-1968 (1968), România la a 70-a aniversare a Marii Uniri (1988), pentru a oferi o imagine completă a contextului de atunci și a celui de acum, unite sub comentariul domnului profesor Alin Ciupală, Universitatea din București.

ROBIN WILLIAMS: COME INSIDE MY MIND

Un portret intim, amuzant și emoționant al unuia din cei mai iubiți și inventivi comedianți, documentarul HBO ROBIN WILLIAMS: COME INSIDE MY MIND, regizat de Marina Zenovich va fi prezentat publicului miercuri, 8 august în cinematograful din Green Village Resort, iar primele trei episoade din miniseria HBO SHARP OBJECTS regizată de Jean-Marc Vallée, cu Amy Adams în rolul principal vor fi proiectate vineri, 10 august.

Serile de proiecție vor fi vernisate de DJ set-uri- Iorga (VRTW Artists), GOJIRA & PLANET H și concerte susținute de Karpov not Kasparov și Muse Quartet.

ANONIMUL 15 se va desfășura în perioada 6- 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Foto: ANONIMUL 15 – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.