ANONIMUL 15 începe luni, 6 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-15-incepe-luni-6-august-la-sfantu-gheorghe-in-delta-dunarii/

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL propune publicului filme prezentate în premieră în România, un program special dedicat regizorului Emir Baigazin, ce va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale, dezbateri, precum şi o serie de concerte şi DJ set-uri.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2018

Highlight-urile ediției aniversare ANONIMUL includ:

3 FACES,

în regia lui Jafar Panahi, câștigător al Premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2018 va fi proiectat în premieră în România luni, 6 august, în deschiderea ANONIMUL 15. Filmul urmărește o tânără din provincie care încearcă cu disperare să o contacteze pe actrița Behnaz Jafari pentru a interveni în fața familiei ei- soțul și părinții, care nu îi permit să studieze actoria la Teheran. Atunci când nu primește niciun răspuns de la faimoasa actriță, tânăra îi trimite lui Jafar Panahi un video care aparent este făcut în momentul sinuciderii sale. Behnaz Jafari și Jafar Panahi pleacă în căutarea fetei, pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt cu ea.

În anul 2010, regizorul Jafar Panahi a primit interdicție de a mai face film pentru următorii 20 de ani, fiind acuzat de propagandă împotriva regimului iranian. De atunci, Panahi a mai făcut totuși 4 filme: This Is Not a Film, Closed Curtains, Taxi- pentru care a primit Ursul de Aur la Berlinale în 2015 și cel mai recent, 3 Faces- fiind nevoit să își adapteze atât modul în care își spune poveștile, cât și modalitatea în care alege să filmeze. În ciuda selecției sale în Competiția Oficială la Festivalul de la Cannes 2018 și a eforturilor directorului artistic Thierry Fremaux, a solidarizării breslei- chiar regizorul iranian Asghar Farhadi a folosit propria conferință de presă de la Cannes pentru a face un alt apel adresat Guvernului iranian de a-i permite lui Panahi să părăsească Iranul- acesta nu a luat până la urmă parte la premiera mondială a 3 Faces.

WILDLIFE,

cu Carey Mulligan și Jake Gyllenhaal în rolurile principale va fi prezent în premieră și în proiecție unică în România la Festival. Filmul este debutul în regie al actorului Paul Dano, care are deja la activ o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul secundar din Love & Mercy și una la Premiile BAFTA pentru rolul din There Will Be Blood și care este cunoscut publicului și din Prisoners sau Little Miss Sunshine. Paul Dano a adaptat împreună cu Zoe Kazan romanul omonim al lui Richard Ford, apărut în 1990. Este povestea lui Joe, un adolescent dintr-un orășel american în anii ’60, care este martorul degradării căsniciei părinților lui- Jeanette (Carey Mulligan), care se sufocă în acel orașel și crede că salvarea ei este un bărbat care să aibă grijă de ea și Jerry (Jake Gyllenhaal), care bea mult și nu reușeste să păstreze vreo slujbă pentru mult timp.

BLACKKKLANSMAN

Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018, BLACKKKLANSMAN, în regia lui Spike Lee va fi prezentat în premieră în România în închiderea ANONIMUL 15. Filmul este inspirat din viața lui Ron Stallworth, primul ofițer de poliție afro-american care a reușit să se infiltreze în Ku Klux Klan. În pofida tuturor așteptărilor, ofițerul Stallworth (John David Washington) și

partenerul său Flip Zimmerman (Adam Driver) se infiltrează în cele mai înalte sfere ale Klanului, pentru a-i împiedica să preia controlul asupra orașului Colorado.

*

Emir Baigazin

Invitatul special de anul acesta, regizorul kazah Emir Baigazin va primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale vineri, 10 august și va susține de asemenea un masterclass la Festival, sâmbătă, 11 august.

Cele 3 titluri semnate Emir Baigazin ce vor fi prezentate publicului de la Sfântu Gheorghe, în prezența regizorului, sunt HARMONY LESSONS- recompensat cu Ursul de Argint pentru Contribuție Artistică Extraordinară pentru imaginea semnată de Aziz Zhambakiyev, la Berlinale 2013, THE WOUNDED ANGEL- prezentat la Berlinale în 2016- secțiunea Panorama și WOULD YOU LIKE TO STARGAZE?- proiectat în premieră mondială la ANONIMUL 15.

Ediția din 2018 a Festivalului propune de asemenea un program dedicat Centenarului Marii Uniri, ce include proiecția unor fragmente digitalizate din filmele Vizita oficialităților la Chișinău (1924), Serbările Unirii (1929), Jurnal sonor (1938), Mărășești, 50 de ani (1967), Alba Iulia 1918-1968 (1968), România la a 70-a aniversare a Marii Uniri (1988), pentru a oferi o imagine completă a contextului de atunci și a celui de acum, unite sub comentariul domnului profesor Alin Ciupală, Universitatea din București.

ROBIN WILLIAMS: COME INSIDE MY MIND

Un portret intim, amuzant și emoționant al unuia din cei mai iubiți și inventivi comedianți, documentarul HBO ROBIN WILLIAMS: COME INSIDE MY MIND, regizat de Marina Zenovich va fi prezentat publicului miercuri, 8 august în cinematograful din Green Village Resort, iar primele trei episoade din miniseria HBO SHARP OBJECTS regizată de Jean-Marc Vallée, cu Amy Adams în rolul principal vor fi proiectate vineri, 10 august.

Serile de proiecție vor fi vernisate de DJ set-uri- Iorga (VRTW Artists), GOJIRA & PLANET H și concerte susținute de Karpov not Kasparov și Muse Quartet.

ANONIMUL 15 se va desfășura în perioada 6- 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Foto: ANONIMUL 15 – facebook

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.