„Anul Dragonului” – luni, 7 septembrie, proiecție Docuart cu intrare liberă
https://www.ziarulmetropolis.ro/anul-dragonului-luni-7-septembrie-proiectie-docuart-cu-intrare-libera/

„Anul Dragonului”, în regia lui Iulian Manuel Ghervas şi a Adinei Popescu, completează seria de documentare româneşti ce pot fi urmărite, bilunar, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul Proiecţiilor Docuart.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2015

Filmul surprinde fața necunoscută a unei comunități din București cu dificultăți de adaptare, o largă comunitate de imigranți chinezi, care încearcă să trăiască într-o țară radical diferită de cea din care provin. Ce au adus aici și ce au preluat ei de la autohtoni, cum se descurcă și cum arată această realitate a lor – sunt întrebări la care cercetările din film aduc răspunsuri și noi perspective culturale.

Regizorii vor fi prezenți în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii, după difuzarea documentarului.

Filmul a pornit dintr-o curiozitate personală, din contactul zilnic cu un element real mai puțin cunoscut. Adina Popescu mărturisește: „Eu locuiesc aproape de Bucur Obor, adică la granița dintre <<lumea chinezească>> și restul capitalei. Comunitatea de chinezi s-a stabilit aici, în partea de nord a orașului, adică în cartierul Colentina și mai departe spre comuna Voluntari, unde se află, de fapt, și faimosul complex Dragonul Roșu. Așadar, începusem să-i văd pe chinezi pe stradă, în piață și la hipermarket-uri și să-mi pun întrebări legate de ei. Cum se descurcă acești oameni în România? Cum și dacă s-au adaptat aici?”

Inițial, a fost gândit ca un film de ficțiune, minimalist, însă acesta și-a schimbat direcția, rămânând fidel ideii de prezentare a unui personaj reprezentativ pentru acești imigranți. „Cumva, o parte din povestea asta s-a păstrat și în documentarul Anul Dragonului (2013), unde există un astfel de muncitor chinez, emigrant ilegal, care rătăcește dezorientat prin peisajul social şi economic din România actuală, devenind, fără voia sa, eroul unor mici situaţii hilare sau dramatice, la intersecţia dintre două culturi total diferite”, afirmă Iulian Manuel Ghervas.

INFO

Proiectul face parte din inițiativa Docuart pentru revigorarea și promovarea filmului documentar românesc, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Radio România Cultural.

Proiecțiile Docuart au debutat în luna iunie a acestui an și completează acțiunile asociației omonime pentru sprijinirea cinematografiei autohtone.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.