„Apropierea”, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, a câștigat finanțare de la Eurimages
https://www.ziarulmetropolis.ro/apropierea-cel-mai-nou-film-al-lui-tudor-giurgiu-a-castigat-finantare-de-la-eurimages/

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film şi co-produs de Tito Clint Movies (Spania) şi Evolution Films (Cehia), a câştigat o finanţare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducţiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2017

Filmările au început pe 19 octombrie în orașul spaniol Candas și vor dura până la finalul lunii noiembrie, urmând ca echipa de filmare să ajungă în încă două locații din Spania – Cordoba și Sevilla, dar și în România, în orașul transilvăneanSângeorz-Băi.

Filmul are la bază cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, publicat în 2010, și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache (De ce eu?, Hacker). Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precumBelén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Francesdar și actori români: Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru.

Carmen Florescu, cea care va interpreta rolul Cristinei (soția personajului principal) este actriță independentă, colaborează cu Teatrul Nottara și a putut fi văzută în numeroase spectacole de pe scena Teatrului Mic, Teatrului Act și Teatrului de la Green Hours. În 2017 a fost una dintre actorii prezentați la TIFF în cadrul proiectului 10 pentru Film.

Cristi Iacob, unul din cei mai iubiți și apreciați actori ai Teatrului Mic, estecunoscut în lumea filmului pentru rolurile din Pepe si Fifi, Tinereţe fără tinereţe, 15, şiGhost Rider: Demonul răzbunării. Ioan Coman este actor al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești șiacolaborat cu regizori importanți precum Alexandru Dabija, Radu Afrim sau Cristi Juncu.Paul Cimpoieru, fondator al Companiei Independente de Teatru „Two of Us”, a fost o prezență constantă la Teatrul Luni, de la Green Hours, una din principalele sale realizări fiind rolul din spectacolul Homo Americanus.

Celor patru actori românili se va alătura pe ecran Emilian Oprea, aflat la a treia colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, după reputatul rol al procurorului Panait în De ce eu? și rolul dinDespre oameni și melci. Actor al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila din 2002, Emilian Oprea a fost o prezență constantă în producțiile cinematografice autohtone ale ultimilor ani, făcând parte și din distribuția lungmetrajelor Câini (r. Bogdan Mirică), Orizont (r. Marian Crișan) și Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu).

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.

Foto: Apropierea – facebook

 

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.