„Apropierea”, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, a câștigat finanțare de la Eurimages
https://www.ziarulmetropolis.ro/apropierea-cel-mai-nou-film-al-lui-tudor-giurgiu-a-castigat-finantare-de-la-eurimages/

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film şi co-produs de Tito Clint Movies (Spania) şi Evolution Films (Cehia), a câştigat o finanţare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducţiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2017

Filmările au început pe 19 octombrie în orașul spaniol Candas și vor dura până la finalul lunii noiembrie, urmând ca echipa de filmare să ajungă în încă două locații din Spania – Cordoba și Sevilla, dar și în România, în orașul transilvăneanSângeorz-Băi.

Filmul are la bază cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, publicat în 2010, și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache (De ce eu?, Hacker). Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precumBelén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Francesdar și actori români: Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru.

Carmen Florescu, cea care va interpreta rolul Cristinei (soția personajului principal) este actriță independentă, colaborează cu Teatrul Nottara și a putut fi văzută în numeroase spectacole de pe scena Teatrului Mic, Teatrului Act și Teatrului de la Green Hours. În 2017 a fost una dintre actorii prezentați la TIFF în cadrul proiectului 10 pentru Film.

Cristi Iacob, unul din cei mai iubiți și apreciați actori ai Teatrului Mic, estecunoscut în lumea filmului pentru rolurile din Pepe si Fifi, Tinereţe fără tinereţe, 15, şiGhost Rider: Demonul răzbunării. Ioan Coman este actor al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești șiacolaborat cu regizori importanți precum Alexandru Dabija, Radu Afrim sau Cristi Juncu.Paul Cimpoieru, fondator al Companiei Independente de Teatru „Two of Us”, a fost o prezență constantă la Teatrul Luni, de la Green Hours, una din principalele sale realizări fiind rolul din spectacolul Homo Americanus.

Celor patru actori românili se va alătura pe ecran Emilian Oprea, aflat la a treia colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, după reputatul rol al procurorului Panait în De ce eu? și rolul dinDespre oameni și melci. Actor al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila din 2002, Emilian Oprea a fost o prezență constantă în producțiile cinematografice autohtone ale ultimilor ani, făcând parte și din distribuția lungmetrajelor Câini (r. Bogdan Mirică), Orizont (r. Marian Crișan) și Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu).

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.

Foto: Apropierea – facebook

 

21
/11
/13

Lungmetrajul Poziţia copilului, regizat de Călin Peter Netzer, propunerea României la premiile Oscar din 2014, are ,,un scenariu strălucit", iar actriţa Luminiţa Gheorghiu realizează ,,o interpretare de legendă", scrie publicaţia Indie Wire.

19
/11
/13

Cel mai nou proiect al regizorului Radu Jude, „Inimi cicatrizate“, a fost selectat în cadrul ,,Coproduction Village” la ,,Festival De Cinema Europeen des Arcs”. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 14-17 Decembrie 2013, în Alpii francezi.

19
/11
/13

CRONICĂ DE CARTE „Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc“ (Editura Polirom, 2013), cea mai nouă carte a criticului de film Tudor Caranfil, conţine numeroase verdicte critice ratate, în special la cineaşti de valoare.