Ara Malikian 15. Fiară și vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/ara-malikian-15-fiara-si-vioara/

Cu un look şi o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susţine primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alţi mari artişti ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariţie pe scenă. La Bucureşti ajunge în mai 2016.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2015

Este celebru pentru variantele sale personale ale unor teme consacrate, care se întind de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, și chiar Ciocârlia lui Angheluș Dinicu.
Violonistul mânuiește arcușul, în timp ce el însuși e un arc sub tensiune, gata să sară, imprevizibil, de nestăpânit, un spaniol în centrul unei arene în care e și taur, și toreador. Însă Ara Malikian nu vine din Spania, țara sa adoptivă, ci din Liban, dintr-o familie cu origini armene.

Descendența sa este doar unul dintre motivele pentru care alege să devină un interpret multicultural, fascinat fiind de muzica gitanilor, de flamenco și tango, dar și de muzica arabă sau klezmer. Mărturie stau colaborările sale cu legenda muzicii libaneze, cântăreața Fairuz, sau cu celebrul dansator de flamenco, Joaquín Cortés.

Numeroasele distincții acordate includ premiile”Felix Mendelssohn” (1987 Germania), „Pablo Sarasate” (1995 Spania), „Niccolo Paganini” (Italia), „Zino Francescatti” (Franța), „International Artists Guild” ( USA), si o nominalizare la Latin Grammy Awards în 2015 la categoria ‘’Best long duration Music Video’’.

Când nu cântă ca solist, invitat de marile orchestre simfonice ale lumii, și nici nu e în turneu în vreuna dintre cele 40 de țări în care deja a concertat, Ara Malikian compune și înregistrează soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultată nu doar pe 29 de albume de studio, ci și pe coloanele sonore a 9 pelicule, cele mai cunoscute fiind Hable Con Ella și La Mala Educación, operele unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodóvar.

Ara Malikian vine în România cu cel mai recent disc al său numit 15, care celebrează tot atâția ani de show-uri în fiecare colț al Spaniei. Spectacolul include cele mai cunoscute piese semnate de instrumentist, compoziții originale, dar și lucrări ale altor artiști.
Alături de Ara Malikian, vor urca pe scenă instrumentiști de același calibru: prim-violonistul Orchestrei Simfonice din Madrid, Jorge Guillén, care cântă la o vioară Mathias Thir din 1776; violonistul Humberto Armas din Venezuela, profesor de muzică de cameră la Conservatorul Aragon; Nantha Kumar, din Singapore, percuționistul care vorbește fluent în limba a peste 20 de tipuri de instrumente; super showman-ul Hector El Turco, tot la percuție; basista Tania Abad, la rândul său virtuoză și profesoară de contrabas; violoncelistul multi-premiat David Barona Oliver.

INFO

Concertul Ara Malikian 15 are loc pe 26 mai 2016, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro şi pagina de Facebook Twin Arts.

04
/09
/15

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 - 2016, Opera Brașov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfășurat în aer liber și care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piața Sfatului.

04
/09
/15

Circuitul SoNoRo Conac 2015 continuă cu 5 concerte de excepție în luna septembrie. Iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire la Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie), Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015), Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015), Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015) și Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015).

03
/09
/15

În perioada festivalului Enescu, la numărul 25, pe strada George Enescu, foarte aproape de Ateneu și de Sala Palatului, în salonul Up Above de la Journey Pub, va răsuna muzica lui George Enescu din Pianocktail; publicul este invitat să guste la propriu cocktailuri realizate după partiturile compozitorului.

02
/09
/15

„E ușor să înveți un rol și apoi să-l interpretezi, dar noi vom inventa pe scenă un minut de dans, de fiecare dată altul. E multă nebunie în spatele unui minut de dans. Va fi un spectacol foarte personal și foarte greu pentru mine!”, a declarat Gigi Căciuleanu despre noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”.

02
/09
/15

„Magia există...”, aşa cum spune sloganul, dar magia se propagă, contaminează şi se transmite! O dată la doi ani avem privilegiul să ascultăm în Bucureşti unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, alături de faimoşi dirijori şi interpreţi de seamă.

01
/09
/15

Orchestra Naţională Radio deschide seria evenimentelor în aer liber găzduite de Piaţa „George Enescu” (în lateralul Ateneului Român), prezentate în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Accesul publicului la aceste concerte şi recitaluri este liber, în limita locurilor disponibile.

31
/08
/15

Mii de oameni au venit seara trecută pe esplanada Operei Naționale București pentru a lua parte la un eveniment îndelung așteptat: ,,Promenada Operei”, cea de-a IX-a ediție, eveniment care s-a desfășurat sub conceptul Open Air Opera Classica, marcă a unei stagiuni aflate sub semnul unora dintre cele mai aplaudate titluri de operă şi de balet din întreaga lume.

28
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Acum 50 de ani, cel mai important coregraf de origine română, Gigi Căciuleanu, debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu.