ARCUB – 18 ani de activitate, sărbătoriţi din plin
https://www.ziarulmetropolis.ro/arcub-18-ani-de-activitate-sarbatoriti-din-plin/

În luna mai 2014, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti împlineşte 18 ani de activitate. Implicându-se constant în viaţa culturală a Capitalei, ARCUB s-a impus în faţa publicului drept etalon pentru arta şi cultura municipiului.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Sărbătoarea aniversară ARCUB 18 ani este marcată prin mai multe zile de evenimente, la care sunt aşteptaţi toţi iubitorii de cultură. Până pe 28 mai, ARCUB a pregătit pentru publicul participant la sărbătoare o serie de evenimente de amploare: reprezentaţii teatrale, concerte de jazz, proiecţii cinematografice, teatru pentru copii şi dialoguri relaxate pe teme diverse, cu personalităţi culturale de seamă.

Aniversarea ARCUB 18 ani a început pe data de 11 mai, cu concertul Teodorei Enache Impressions from Panagaea, urmat de recitalul Bach in ShowBiz susținut de Zoli Toth în seara de 12 mai.

Expoziţia „Silent Places” este povestea a cinci dansatori de excepţie, avându-i ca protagonişti pe Alexandra Bălăşoiu, Simona Deaconescu, Dragoş Istvan Roşu, Răzvan Stoian şi Irina. Fotografiile au fost realizate de Oleg Mutu şi captează emoţia subtilă pe care mişcările artiştilor o transmit. Expoziția a putut fi vizitată în perioada 13-16 mai, accesul fiind gratuit.

Serile de film prezintă scurtmetraje realizate de regizori români consacraţi, în timpul facultăţii sau la început de carieră. Programul proiecţiilor se regăseşte pe site-ul www.arcub.ro. Scurtmetrajele pot fi vizionate în serile zilelor de 16 și 23 mai. Accesul este, de asemenea, gratuit.

Gabriela Adameşteanu, la ARCUB

JAZZAJ la ARCUB – Carsten Dahl este considerat unul dintre cei mai mari pianişti de jazz din Europa şi un respectat compozitor de muzică clasică. Posedă un talent fără limite, este un maestru al improvizaţiei, iar opera sa are la bază dimensiunea spirituală a muzicii. În ziua de 17 mai, pe scena sălii ARCUB, Carsten Dahl va susține recitalul PianO ConcertO.

Trupa de teatru contemporan Lichtbende dă viaţă poveştilor printr-un mix de teatru, artă vizuală şi muzică live şi creează experienţe multi-senzoriale, care reflectă primele stadii ale cinematografiei. În perioada 18-21 mai, Lichtbende va performa 3 spectacole magice de lumină şi va susţine un workshop creativ adresat copiilor şi construit special în concordanță de abilităţile lor.

Trialoguri la ARCUB este iniţiativa de a reintroduce în agenda comunităţii obiceiul conversaţiilor culturale, pe un ton relaxat şi prietenos.

Invitată special pentru ediţia din 22 mai este Gabriela Adameşteanu, una dintre cele mai importante scriitoare române contemporane, premiată de curând de statul francez cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), ale cărei cărţi au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri ale lumii. Discuţia va fi moderată de către Ovidiu Şimonca, jurnalist cultural, redactor-şef adjunct al săptămânalului Observator cultural.

adamesteanu

Rares Totu’s MIDNIGHT SUN este un power trio, concept abordat timid în România. Concertul programat pe 24 mai ne va introduce în lumea muzicii hard blues/blues rock, și va fi presărat cu influența inegalabilului Jimi Hendrix, dar și cu detalii caracteristice modernului Texas hard blues.

Pagagnini este mai mult decât un concert. Este un spectacol în care muzicienii cântă, dansează, râd, plâng şi interacţionează cu publicul, transformând show-ul într-o comedie ce are ca protagonişti vioara şi violoncelul, care se transformă în mod spontan în alte instrumente. Geniul lui Paganini şi complexitatea compoziţiilor sale se regăsesc în reinterpretările cvartetului. Simpaticii artiști vor încânta publicul bucureștean în seara de 26 mai.

Elevation este pătratul care reuneşte patru muzicieni de excepţie, personalităţi marcante ale jazz-ului contemporan: Lucian Ban, Abraham Burton, John Hebert şi Eric McPherson, dând naştere noului jazz, un sound spectaculos ce are la bază tradiţia genului, dar care se îndreaptă în mod creativ spre viitor. Spectacolul extraordinar are loc în data de 27 mai.

Perioada aniversară a ARCUB se va încheia miercuri, 28 mai, în ritm de swing, pe muzica plină de energie a lui Virgil Ianţu & Bucharest Jazz Orchestra. Intrarea la concert este liberă.

Toate spectacolele vor avea loc pe scena ARCUB, începând cu orele 20.00. Biletele pentru spectacolele aniversare se pot achiziţiona de la Casa de bilete ARCUB sau online, de pe bilete.arcub.ro.

 

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.