Arhivele cineastului Andrei Tarkovski au fost achizitionate
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-cineastului-andrei-tarkovski-au-fost-achizitionate/

Arhivele regizorului Andrei Tarkovski au fost vândute miercuri la o licitaţie la Londra pentru suma de 1,6 milioane de euro unui reprezentant al autorităţilor din regiunea Ivanovo, în apropiere de Moscova, urmând să intre în posesia muzeului local dedicat cineastului, relatează agenţia Interfax, preluată de AFP.  Scoase la vânzare de Sotheby’s, arhivele lui Tarkovski au […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Arhivele regizorului Andrei Tarkovski au fost vândute miercuri la o licitaţie la Londra pentru suma de 1,6 milioane de euro unui reprezentant al autorităţilor din regiunea Ivanovo, în apropiere de Moscova, urmând să intre în posesia muzeului local dedicat cineastului, relatează agenţia Interfax, preluată de AFP.

 Scoase la vânzare de Sotheby’s, arhivele lui Tarkovski au fost atribuite după 18 minute reprezentantului din Ivanovo şi vor reveni în ţara celebrului regizor mort în Franţa în 1986, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a casei de licitaţii.

Aceste arhive, care conţin scrisori, manuscrise, fotografii personale, înregistrări video şi documente private din perioada 1967-1986, au fost vândute pentru suma de 1,3 milioane de lire (1,6 milioane de euro), un preţ considerat de experţi extrem de ridicat, potrivit Interfax.

Ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, îşi exprimase marţi dorinţa, într-o declaraţie pentru Interfax, ca această ‘colecţie unică de documente de o valoare enormă’ să revină în Rusia.

„Din acest motiv, am avut întâlniri cu câţiva investitori privaţi care şi-ar fi putut permite o astfel de achiziţie”, a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Ivanovo, Mihail Men, a lansat astfel un apel pentru donaţii în vederea achiziţionarea acestor arhive cedate de o prietenă şi coautoare a lui Tarkovski, Olga Surkova, care locuieşte în Olanda.

Printre aceste documente se numără carnetele de regizor ale lui Tarkovski pentru filmele ‘Solaris’, ‘Oglinda’ şi ‘Călăuza’, 32 de casete audio şi 13 minidiscuri de interviuri cu cineastul, din care majoritatea nu au fost difuzate niciodată.

Arhivele vor fi transmise muzeului Tarkovski din oraşul Iureveţ, a precizat serviciul de presă al regiunii Ivanovo.

Născut la 4 aprilie 1932 şi emigrat în Italia în 1982, Andrei Tarkovski a murit la 29 decembrie 1986 la vârsta de 54 de ani, la Neuilly-sur-Seine, la periferia Parisului, din cauza unui cancer la plămâni.

El a realizat şapte filme în circa 25 de ani de ani, toate considerate capodopere.

Sursa: Agerpres

27
/03
/15

Irina Margareta Nistor, selecţionerul DaKINO, a declarat în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a evenimentului cinematografic, care a avut loc la CinemaPRO din Capitală, că s-a îndrăgostit de acest festival în urmă cu 20 de ani, când a făcut parte pentru prima oară în viaţa sa dintr-un juriu. DaKINO 24 a fost deschis de lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, şi regizat de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland.

27
/03
/15

Publicul bucureştean va putea descoperi literatura prin intermediul cinematografiei, între 6 şi 8 aprilie, la Emineschool, un festival de film dedicat culturii scrise, care propune ecranizări celebre, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi documentare despre autori români şi străini.

27
/03
/15

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie), în cele două competiții, internațională și națională.

26
/03
/15

Peste 10.000 de titluri la preţuri „de kilipir” îi aşteaptă pe cititori la ediţia din această primăvară a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Volume pentru copii şi tineret, dar şi pentru cititorii experimentaţi, deopotrivă beletristică, non-ficţiune şi albume de artă, muzică, albume de benzi desenate, agende, jurnale, ceaiuri speciale – acestea sunt produsele care compun oferta expozanţilor, pe parcursul celor cinci zile de târg (25-29 martie, zilnic între orele 10.00 si 20.00), la Galeria Dalles.

26
/03
/15

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de cultură din România, a primit, alături de alte importante instituţii şi personalităţi culturale, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. Decoraţia i-a fost înmânată directorului general al TNB, Ion Caramitru, în cadrul ceremoniei desfăşurate la Castelul Peleş,

26
/03
/15

Luni, 30 martie, la ora 19.00, la Café Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea cărţii „Teoria tăcerii“, de Iulian Tănase, volum apărut recent la Editura Herg Benet. Vor vorbi: Cristian Crisbăşan, Horaţiu Decuble, Vlad Eftenie, Cristian Iftode şi autorul.

25
/03
/15

La Teatrul Metropolis s-a jucat aseară „Cine e fazanul?“, de Georges Feydeau, un spectacol susținut de studenții UNATC, Anul III, Arta Actorului. Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. Paul Chiribuță, decanul Facultăţii de Teatru.

25
/03
/15

Teatrul de Artă București anunță participarea actorului George Constantinescu la Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop”, cu evenimentul „25 de ore de PAM-PAM”, organizat în perioada 28-29 martie 2015, la Sibiu. Un eveniment inedit, un spectacol maraton în care un actor joacă timp de 25 de ore neîntrerupt, pe mai multe scene, acelaşi spectacol.

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.