Arhivele fotografice ale ziarului International Herald Tribune, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-fotografice-ale-ziarului-international-herald-tribune-scoase-la-licitatie/

Aproximativ 2.500 de tiraje fotografice, extrase din arhivele celebrului cotidian International Herald Tribune, lansat în urmă cu 125 de ani la Paris, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată pe 19 noiembrie, la Hôtel Drouot din Paris. De la portretul lui Brejnev care îi şopteşte ceva lui Nixon la […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

Aproximativ 2.500 de tiraje fotografice, extrase din arhivele celebrului cotidian International Herald Tribune, lansat în urmă cu 125 de ani la Paris, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată pe 19 noiembrie, la Hôtel Drouot din Paris.

De la portretul lui Brejnev care îi şopteşte ceva lui Nixon la ureche la instantanee cu Igor Stravinski, Jean Cocteau, Cary Grant, Charles De Gaulle, John Lennon, Jean Seberg şi Maxim Gorki, câteva mii de fotografii de epocă, estimate între câteva sute de euro şi mai multe mii de euro, vor fi scoase la vânzare.

Aceste fotografii, regrupate în 300 de loturi, retrasează istoria secolului al XX-lea şi mai ales istoria relaţiilor politice, diplomatice, sociale şi culturale dintre Statele Unite şi Europa, afirmă reprezentanţii casei Drouot într-un comunicat.

Vânzarea este organizată de cabinetul de expertiză Viviane Esders, care a lucrat în strânsă colaborare cu editorii cotidianului pentru a alcătui o selecţie de imagini reprezentative.

Aceste tiraje de presă de epocă au servit pentru a ilustra cotidianul International Herald Tribune. Ele poartă adeseori marcaje de recadrare pentru publicare, în guaşă sau în cerneală, şi, pe verso, menţiunile tehnice şi datele de apariţie. Întreaga colecţie este estimată la 320.000 de euro.

În 1866, James Gordon Bennett Jr. moştenea New York Herald, înainte de a se stabili la Paris, în 1887, şi de a lansa, în acelaşi an, ediţia pariziană a ziarului. Paris Herald a fost apoi cumpărat în 1924 de Ogden şi Helen Reid, înainte de deveni, în 1967, International Herald Tribune.

Din 2003, ziarul a intrat în grupul New York Times, după ce a fost deţinut în regim de coproprietate de acest cotidian newyorkez şi de Washington Post.

Tirajele fotografice sunt expuse la Cercle France-Amériques din Paris până pe 13 noiembrie. Ele vor fi expuse la casa Drouot între 17 şi 19 noiembrie.

Licitaţia va avea loc pe 19 noiembrie, la ora locală 14.00.

 

Sursa: Mediafax

09
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În februarie 1967, regizorul Sică Alexandrescu publica în revista „Teatrul” portretul lui Ion Iancovescu, actorul care „parcă se juca, nu juca”. Iancovescu a fost mentorul multor actori de succes (printre care şi Grigore Vasiliu Birlic) şi fondator al câtorva teatre bucureştene. Reproducem integral articolul apărut în revista „Teatrul”: Au trecut peste 50 de ani din […]

08
/12
/13

În decembrie 1987, Constantin Fugaşin reuşea să-l convingă pe Ştefan Iordache să acorde un interviu pentru revista „Teatrul“. O adevărată performanţă, pentru că actorul era foarte zgârcit la vorbă cu gazetarii. Ceea ce a urmat este antologic.

08
/12
/13

Actorii Laura Ilinca și Istvan Teglas vor susține un spectacol-lectură în scopul strângerii a 100 de cozonaci pentru bătrânii aflați în spitale în cadrul evenimentului caritabil numit „Cozonacul cu teatru”, care va avea loc duminică, 15 decembrie, de la ora 15.00, în cafeneaua din Centrul Vechi, La Mine-n Copac (Pasajul Șelari).

08
/12
/13

I-am invitat pe spectatori să ne trimită povestiri care să conţină experienţele lor culturale de la Teatrul Metropolis. Am primit pe adresa redacţiei 28 de povestiri. Patru dintre ele vor fi publicate în Ziarul Metropolis şi vor primi invitaţii la „Lecţia de violoncel“, cu Radu Beligan.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.