Arhivele lui Gabriel Garcia Marquez, achiziţionate de Universitatea Texas
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-lui-gabriel-garcia-marquez-achizitionate-de-universitatea-texas/

O bibliotecă a Universităţii Texas din Statele Unite a achiziţionat arhivele scriitorului columbian Gabriel García Márquez, care a murit în aprilie, la vârsta de 87 de ani, şi ale cărui romane au adus America Latină la viaţă pentru milioane de cititori de pe întreg globul.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

Gabriel Garcia Marquez a devenit celebru pentru romanul său „Un veac de singurătate”, o poveste fantastică a unei familii, care i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1982.

Arhivele scriitorului se întind pe o perioadă de peste 50 de ani şi includ manuscrisele a zece cărţi, printre care se află „Un veac de singurătate” şi „Dragoste în vremea holerei”, dar şi peste 2.000 de scrisori, unele dintre ele adresate unor autori celebri, ca Graham Greene, a anunţat, luni, Centrul Harry Ransom din cadrul Universităţii Texas, cu sediul în Austin, notează Mediafax.

Colecţia mai include peste 40 de albume, maşinile de scris Smith Corona şi computerele folosite de scriitorul columbian pentru a-şi redacta multe dintre opere.

„Universitatea Texas din Austin, specializată atât în America Latină, cât şi în conservarea şi studierea procesului de scriere, este căminul natural al acestei foarte importante colecţii”, a declarat Bill Powers, preşedintele instituţiei.

Cunoscut între prieteni, dar şi pentru fani ca „Gabo”, García Márquez a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi scriitori ai Americii Latine, Gabriel Garcia Marquezcărţile sale vânzându-se în zeci de milioane de exemplare.

Centrul Harry Ransom este un punct mondial de colectare a arhivelor marilor scriitori, găzduind documentele celor mai mulţi autori notabili ai secolului al XX-lea, printre care se numără Jorge Luis Borges, William Faulkner şi James Joyce, toţi trei având o mare influenţă asupra lui Gabriel García Marquez.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limbă spaniolă, Gabriel Garcia Márquez a murit pe 17 aprilie, la vârsta de 87 de ani, în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie. Locuind în Mexic din 1961, cu excepţia unor perioade petrecute în Columbia, Spania şi Cuba, romancierul sud-american a dus în ultimii ani o existenţă discretă, retrăgându-se din viaţa publică.

Foto: Gabriel García Marquez – wikipedia, facebook

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.