Arhivele lui Marcel Proust, scoase la licitație
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-lui-proust-au-fost-scoase-la-licitatie/

Fotografii, scrisori de la prieteni şi iubiţi, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor şi ale activităţii scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitaţie de casa Sotheby’s la Paris.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Colecția lăsată moștenire la moartea lui Marcel Proust, în 1922, fratelui său, Robert, și deținută în prezent de către stră-stră-nepoata scriitorului, Patricia Mante-Proust, este estimată între 520.000 și 740.000 de euro.Proust

Această colecție conține mai multe fotografii, între care una dintre cele mai faimoase portrete ale lui Marcel Proust atunci în vârs
tă de aproximativ 17 ani, cu dedicație pentru prietenul lui Lucien Daudet, cu o adnotare scrisă de mână în limba latină. Această fotografie este estimată între 4.000 și 6.000 de euro.

Într-o altă fotografie făcută în 1896 de către Otto Wegener, Lucien Daudet îl pribește pe Marcel cu o privire languroasă, cu antebrațul sprijinit pe umărul său, iar Robert de Flers, zâmbind, se află în spatele scriitorului. Se Proustștie că, la insistențele părinților săi, Marcel Proust a recuperat toate copiile acestei imagini considerate compromițătoare (estimată la 5.000 / 8.000 de euro).

O ediție originală a volumului „În partea dinspre Swann” este estimată între 20.000 și 30.000 de euro și, veritabilă comoară pentru ‘proustieni’, un set de dovezi până acum necunoscute ale scrierii volumului „La umbra fetelor în floare”, în parte în manuscris, cu ștersături și corecturi, estimat între 20.000 și 25.000 de euro.

Printre loturile scoase la licitație se află și două dintre singurele trei scrisori cunoscute ale lui Marcel Proust către tatăl său, care nu a putut înțelege că literatura poate fi o meserie.

Într-o scrisoare din septembrie 1893 (estimată între 10.000 și 15.000 de euro), Marcel Proust pare că se supune voinței tatălui său afirmând că dorește să se pregătească „în mod serios” pentru concursul la Afaceri Externe, subliniind în același timp în continuare că „altceva decât literatura și filozofia este pentru el timp pierdut”.

Foto: – Marcel Proust – facebook

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.