Art Safari București anunță ediția din acest an!
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-bucuresti-anunta-editia-din-acest-an/

Prima expoziţie în România a grupului american devenit fenomen mondial, Guerrilla Girls, „Albastru” de Sabin Bălaşa şi o expoziţie-capodoperă dedicată lui Gheorghe Petraşcu, le vedem pe toate la Art Safari 2020!

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2020

Cea de-a șaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari se va desfășura în perioada 15-24 mai 2020, în București, într-o clădire care urmează să fie dezvăluită în curând;

Cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București, va oferi publicului șansa să vadă în premieră națională o expoziție semnată Guerrilla Girls, grup a cărui artă a făcut înconjurul lumii;

Printre noutățile anunțate în cadrul ediției din acest an se numără și o expoziție dedicată lui Sabin Bălașa, pictor contemporan celebru în anii 80-90, care a fascinat audiența națională cu nuanțele sale de albastru și personajele de basm;

Pavilionul Muzeal invită publicul să redescopere opera lui Gheorghe Petrașcu, unul dintre cei mai importanți maeștri ai artei românești de început de secol XX, iar Pavilionul Central va fi dedicat Școlii de la București – artei contemporane din Capitală, începând cu anii 90.

Head [2012] – Dumitru Gorzo, colecție privată

„Art Safari București, eveniment aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București, este mai mult decât un muzeu temporar care expune artă diversă. Este o experiență ce conectează oamenii și le oferă o platformă de dialog. Anul acesta, publicul va avea șansa să descopere o expoziție-fenomen a celebrului grup Guerrilla Girls, care după expoziții la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneția, Van Gogh Museum, Art Basel și o carieră de patru decenii, vine în România la Art Safari. În expoziția Sabin Bălașa vom regăsi principalele teme ale creaţiei sale, străbătute de mituri și fabulous, în care omul și Universul au o legătură puternică. Pavilionul Muzeal este dedicat operei lui Gheorghe Petrașcu, la aproape 50 de ani de la ultima mare retrospectivă. În Pavilionul Central „Școala de la București”, dincolo de fabulosul recordurilor și vedetelor artei contemporane, vor fi expuse instalații și artă interactivă. O nouă ediție Art Safari de neratat!” – Ioana Ciocan, director Art Safari București

Noutăți Art Safari București 2020

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrașcu. Despre farmecul realității”, coordonat de directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Dr. Ovidiu Cîrstina, și de istoricul de artă Ruxandra Dumitru, va găzdui o expoziție dedicată lui Gheorghe Petrașcu, care să aducă în atenția publicului o parte din inventarul bogat al creației artistului, urmărind traseul acestuia, din perioada de formare la Școala de Arte Frumoase și Academia Julien din Paris, până la perioada de glorioasă maturitate artistică și recunoaștere unanimă.

Considerat unul dintre cei mai importanți maeștri ai artei de început de secol XX, Petrașcu este fondatorul unui curent artistic caracterizat printr-un colorit grav și prin forța de evocare a obiectelor și peisajelor naționale, dar și internaționale, cu precădere italiene. Cu un adevărat cult pentru Nicolae Grigorescu și opera lui, Petrașcu a abordat încă de la început peisajul, căruia i-a consacrat o mare parte a creației sale. Discipolul lui Nicolae Grigorescu a lăsat posterității o operă compusă din peste 3.000 de tablouri și numeroase lucrări de grafică.

Pavilionul Central „Școala de la București. Tradiție, amor, trădare”, curatoriat de prof. univ. dr. Adrian Guță, va radiografia arta liberă, creată de artiști din diverse generații, post 1990, care nu au mai fost condiționați ideologic, care au o libertate de exprimare și de circulație neîngrădite și care au ajuns să se integreze consistent circuitului expozițional internațional, inclusiv al marilor bienale/trienale de pe Glob.

Expoziția „Sabin Bălașa. Albastru”, curatoriată de Ioana Spiridon și consultant Tudor Bălașa, aduce în atenția publicului opera lui Sabin Bălașa, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani, în plan local și internațional. Exponent al „romantismului cosmic”, așa cum singur s-a definit, pictorul Sabin Bălașa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală. Arta lui Bălașa este străbătută de mituri în care omul și Universul au o puternică legătură, astfel că temele creației își au resursele în legendele, istoria și prezentul poporului român, în mituri și simboluri umane generale, precum și în probleme ideatice și sociale contemporane.

Lucrările sale se găsesc în muzee şi în colecţii private din Italia, Franţa, Suedia, Germania, SUA, Israel, Norvegia, Canada, Australia. Pe lângă pictura de şevalet, artistul a realizat numeroase lucrări de pictură murală. Renumitele compoziţii care împodobesc Sala Paşilor Pierduţi din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, intitulate „Elogiul tinereţii”, în număr de 19, acoperă aproximativ 300 metri pătraţi.

Expoziția „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. Grupul s-a născut la New York, în 1985, cu misiunea de a pune pe agenda publică inegalitatea de gen și rasială, cu focus pe comunitatea artistică. Guerrilla Girls a luat naștere ca protest la expoziția „An International Survey of Recent Painting and Sculpture” găzduită de Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), care a cuprins 165 de artiști, dintre care doar 13 femei. Arta lor – postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri și performance – a scos la lumină sexismul ce caracterizează lumea artei.

Una dintre lucrările lor iconice, primul poster color lansat de artiste, este o lucrare cu mesajul „Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?”. Alături de text este înfățișat „La Grande Odalisque” (Jean Auguste Dominique Ingres), unul dintre faimoasele nuduri din istoria occidentală a artei, cu o mască de gorilă plasată peste chipul original. Lucrarea care a făcut înconjurul lumii va fi expusă în cadrul Art Safari 2020.

Programul educațional Art Safari Kids 2020 va cuprinde ateliere de artă (ilustrație în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică etc.) și tururi ghidate special realizate pentru copii.

Art Safari București va putea fi vizitat și noaptea, în cadrul celei de-a doua ediții Night Tours, o experiență de vizitare care va cuprinde un tur ghidat în expoziții, artă performance live și muzică.

Biletele early-bird, cu o reducere de 50% (30 lei pentru un bilet de o zi și 55 lei pentru abonamente) au fost puse astăzi în vânzare.

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO și este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare. Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Central, cu lucrări ale mișcării artistice contemporane, Pavilionul Internațional și programul educațional – Art Safari Kids formează conceptul unic al Pavilionului de Artă București. Art Safari a înregistrat 165.000 de vizitatori în primele șase ediții. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

Foto sus: 1989 Guerrilla Girls Naked, Copyright © Guerrilla Girls and courtesy of guerrillagirls.com

 

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.