Art Safari anunţă primul eveniment dedicat exclusiv seniorilor, joi, 21 decembrie, de la 11:00 la 13:00, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.
Un articol de Ziarul Metropolis|16 decembrie 2023
Vizitatorii se vor bucura de tururi ghidate în toate cele 7 expoziții ale sezonului, inclusiv în cele dedicate Crăciunului, unde vor retrăi amintiri de altădată din jurul bradului. Programul include artă, ceai, cafea și ciocolată. Biletele cu preț special pot fi achiziționate online, de pe site-ul artsafari.ro, sau fizic, de la intrare.
„După succesul pe care l-au avut cele două petreceri pentru studenți la Art Safari, ne-am spus că și seniorii merită propria lor întâlnire la Palat, în Ajunul Crăciunului. Dacă vreți să le dăruiți un cadou special părinților sau bunicilor voștri, oferiți-le bucuria unei vizite la muzeu, unde pe lângă artă, vor avea ocazia să-și facă noi prieteni la o cafea sau un ceai.” – Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.
Programul complet al expozițiilor care vor fi descoperite alături de ghizii Art Safari
Ediția de Crăciun, partener: Institutul Cultural Român
Sunt scoase din cutia de amintiri jucării, decorațiuni și săniuțe retro de la Muzeul Jucăriilor, care le vor oferi seniorilor emoția Crăciunului din copilărie. Programul cuprinde și spectacole de animație cu păpuși marca Teatrul Țăndărică, Tablouri de iarnă recreată de costumele de la Teatrul „Ion Creangă”, spectacole susținute de Opera Comică pentru Copii și concerte de colinde susținute de corurile de copii, prin programul Cantus Mundi – Corul Madrigal.
Cea mai veche ie din țară – 228 de ani!
„Cămașa de la Brețcu, Trei Scaune” datează de la 1795, așadar are 228 de ani. Cea mai veche ie cunoscută în România este specială și prin faptul că stilul ei este un melanj între specificul cămășilor moldovenești și al celor ardelenești. Păstrează repartiția ornamentală și tehnicile ornamentale din Moldova, dar folosește ciupagul și mânecile din alt material, tipice Ardealului. Alături de această piesă de excepție, sunt expuse și alte 30 de obiecte prețioase, recuperate din meșteșugul realizării de piese vestimentare tradiționale. Exponatele fac parte din colecția Muzeului Național al Țăranului Român.
„Culorile Maramureșului. Traian Bilțiu-Dăncuș”, curator: Mirela Barz și Ioan Opriș, în colaborare cu Muzeul Maramureşan
Primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1975), are parte de o expoziție amplă la Art Safari. Marginalizat și uitat, artistul aduce un adevărat omagiu culturii și tradițiilor maramureșene. Pictorul înfățișează natura și frumusețea acelor locuri, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase și tușe aparte. Satul maramureșean este surprins în toată esența și splendoarea, de la portrete de țărani cu ocupațiile lor cotidiene, peisaje pitorești, tradiții autentice, până la picturi religioase care pun în lumină stările interioare profunde ale artistului.
„Pe mai multe voci. O expoziție de muzică celestă”, curator: Emil Pantelimon, cu ocazia aniversării a 60 de ani de Madrigal, scenografie: Vladimir Turturică
16 spații vibrante, 60 de costume, 70 de discuri, informații inedite și experiențe muzicale interactive și senzoriale, o adevărată istorie afectivă colectivă a Crăciunului românesc, politică și societate, sunet, culoare și miros – totul privit prin ochii și experiența celor 60 de ani de Madrigal. Art Safari este la ora actuală singurul muzeu al muzicii din Capitală și locul în care oricine află că poate cânta.
„Bags: Inside Out”, curator: dr. Lucia Savi, asistent curator: Jessica Harpley, în parteneriat cu Victoria & Albert Museum, Londra, design de expoziție: Diana Nicolaie
O călătorie în timp prin intermediul… genții. Expoziția prezintă genți din secolul al 16-lea până în prezent, adunate de pe toate continentele, și de toate dimensiunile – de le genți cât degetul mic până la cufere masive de călătorie. Gențile care au scris istorie, lansate de branduri celebre, inspirate de celebrități sau făcute faimoase de vedete sau capete încoronate. Printre poșetele iconice se află și „Kelly” Hermès, în onoarea lui Grace Kelly și „Lady Dior”, inspirată de Prințesa Diana. Designul expoziției este semnat de Diana Nicolaie, designer de interior și artist vizual.
„De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici
De la viața socială până la cea… delictuală, viața de noapte a Bucureștiului a trecut prin schimbări majore. Capitala României a fost adeseori comparată cu cea a Franței, Paris, datorită vieții luxoase și a distracției. Expoziția însumează o colecție de fotografii, obiecte și picturi (inclusiv lucrări de Tonitza, Iosif Iser etc.) ce redau fața nocturnă a Bucureștiului de odinioară, începând cu frumoasă perioadă a vieții tihnite de până la izbucnirea Primului Război Mondial (La Belle Époque), și până la finalul regimului comunist.
„Paula Modersohn-Becker. Desen, gravură și fotografie”, o expoziție realizată de ifa (Institut für Auslandbeziehungen), în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania în România și Art Safari. Curatoriată de Wulf Herzogenrath pentru ifa în 1997
În premieră în România, la Art Safari se vede arta Paulei Modershon-Becker (1876-1907), una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului. Stilul ei distinct și subiectele îndrăznețe au poziționat-o ca artistă de frunte a generației ei. În același timp, s-a înfățișat pe ea însăși în ipostaze până atunci neexploatate de nicio altă artistă. A fost prima femeie care s-a pictat nud, însărcinată fiind.
Deși a trăit 31 de ani, sfârșind tragic la scurt timp după nașterea primului copil, a lăsat o moștenire artistică de peste 700 de picturi și 1000 de desene și gravuri. Este prima artistă căreia i s-a dedicat un muzeu – Paula Modersohn-Becker Museum, în Bremen, Germania (fondat în 1927). Expoziția de la Art Safari reunește portrete, autoportrete și peisaje de Paula Modershon-Becker, dar și opere ale altor artiști germani de renume, din colonia de artiști germani Worpswede, de lângă Bremen. Desenele și arta grafică din perioada Modernismului clasic din Germania provin din colecțiile moștenitorilor și din arhivele artiștilor.
Biletele pentru Ziua Seniorilor sunt disponibile pe site-ul evenimentului, cât și la intrare (Lipscani, nr. 18-20, București).
Art Safari, susținut de Glo, Lidl, Porsche, Kinder, Schweppes, Rose Verite, Yamaha, Asus, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 13-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționariiprivați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 12 ediții de până acum a înregistrat peste 450.000 de vizitatori. Mai multe detalii pe artsafari.ro.