Artiştii români, despre Margareta Pogonat
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistii-romani-despre-margareta-pogonat/

„O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă”, a declarat Florina Cercel, la aflarea veştii că Margareta Pogonat nu mai este printre noi. La rândul lor, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Stela Popescu şi Draga Olteanu Matei deplâng despărţirea de colega lor de breaslă.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2014

Actriţa Florina Cercel a povestit despre spectacolele de teatru în care a văzut-o pe Margareta Pogonat, de la Teatrul de Stat din Botoşani. „Pot să spun că mi-a fost un model (…), dar eram fascinată şi îndrăgostită de această minunată şi frumoasă actriţă”.

Mitică Popescu a declarat că Margareta Pogonat, care a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a fost un „om chinuit”, dar şi o actriţă „minunată” şi „foarte talentată”.

„Pe lângă faptul că era o actriţă minunată, care, săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti, a fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat. Sunt profund îndurerat. Dumnezeu să o odihnească”, a spus Mitică Popescu, informează Mediafax.

„Margareta Pogonat a fost o doamnă a teatrului şi filmului românesc”, mărturiseşte Valentin Uritescu, în timp ce Stela Popescu afirmă că Margareta Pogonat a fost o femeie superbă, puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă.

„În fiecare zi primim numai veşti îngrozitoare. Pleacă o generaţie de mari artişti, o generaţie de artişti care, spre norocul nostru, fiind cinematograful în dezvoltare în România, ei rămân pentru posteritate oarecum ca exemple. Nu m-am aşteptat, nu ştiam că este bolnavă. A fost o femeie superbă, o femeie puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă. Îmi pare foarte, foarte, foarte rău”, a precizat Stela Popescu.

Margareta Pogonat într-o Secveţă din spectacolul Visul unie nopţi de iarnă, alături de Ștefan Radof 

Tristeţea a cuprins-o, la aflarea veştii, şi pe Draga Olteanu Matei: „A fost o actriță de rasă, distinsă, stilată, excepțională. Era o mare actriță, de o modestie extraordinară, o camaradă bună și una din actrițele care știa multă, multă cinematografie, știa să facă film perfect. Aveam o mare admirație pentru Cala Pogonat, noi îi ziceam Cala. Îmi pare rău să aud că s-a dus, îmi pare foarte rău”.

Foto cu Margareta Pogonat – cinemagia

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.