Artiştii români impresionează în China / Master Class Mariana Nicolesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistii-romani-impresioneaza-in-china-master-class-mariana-nicolesco/

Tenorul Adrian Dumitru a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de Canto al Chinei de la Ningbo.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2014

Premiul I al Concursului Internaţional de Canto al Chinei de la Ningbo la care au luat parte 430 de concurenţi din 41 de ţări a fiost câştigat de tenorul Adrian Dumitru.

La rândul său, Mezzosoprana Emanuela Pascu a fost laureata Premiului II. Marea soprană Mariana Nicolesco, membră a juriului, este invitată de onoare a Operei Naţionale din Beijing, unde urmează să ofere, în primăvara viitoare, Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes, celor mai valoroase tinere talente ale Chinei.

(În fotografie. Mariana Nicolesco, împreună cu tenorul Adrian Dumitru, laureatul Premiului I al Concursului Internaţional de Canto al Chinei, şi cu mezzosoprana Emanuela Pascu, laureata Premiului II.)

 Master Class Mariana Nicolesco

Cursurile de Măiestrie Artistică 2014 ale sopranei Mariana Nicolesco, pregătind ediţia jubiliară din anul viitor, marcând două decenii de succese ale Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, au entuziasmat şi în acest an publicul prezent la eveniment, iar acum televiziunea naţională aduce această mare sărbătoare a artei cântului în casele tuturor iubitorilor vocii umane şi ai muzicii de operă.

În cadrul acestei ediţii a Cursurilor de Măiestrie Artistică Dr. Stephan Poen a evocat personalitatea legendarei soprane Hariclea Darclée, la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Mariana Nicolesco

Mariana Nicolesco

Totodată a fost celebrată creaţia lui Christoph Willibald Gluck şi Niccolò Jommelli la 300 de ani de la naştere şi a lui Giacomo Meyerbeer la 150 de ani de la dispariţia sa, conferinţa fiind ilustrată cu pagini celebre din repertoriul acesteia cântate de Mariana Nicolesco pe scenele lumii. Sâmbătă 8 noiembrie, orele 11, TVR2.

Cea de a doua emisiune e consacrată Cursurilor de Măiestrie Artistică ale sopranei Mariana Nicolesco şi dedicată Recitalului tinerilor artişti cuprinzând arii din repertoriul Haricleei Darclée. Duminică 9 noiembrie, orele 11, TVR2.

Gala Master Class ce încheie Cursurile de Măiestrie Artistică din acest an cu un adevărat maraton liric, ca de fiecare dată, face obiectul celei de a treia emisiuni ale acestui ciclu, în care un moment de o deosebită emoţie este acela închinat marelui bariton Nicolae Herlea, prezent ani de-a rândul la evenimentele Darclée. Sâmbătă 15 noiembrie, orele 11, TVR2.

Cea de a patra emisiune încununează splendidele celebrări ale muzicii din cadrul prestigioaselor manifestări Darclée pentru care Mariana Nicolesco a obţinut Înaltul Patronaj UNESCO. Duminică 16 noiembrie, orele 11, TVR2.

Foto:

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu