Artiștii sibieni militează pentru solidaritate și împotriva violenței domestice, prin Agenda de Tineret
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistii-sibieni-militeaza-pentru-solidaritate-si-impotriva-violentei-domestice-prin-agenda-de-tineret/

Cât de pregătită este noua generaţie să înţeleagă două teme importante ale societăţii: tema migraţiei, recent apărută în societatea românească, o dată cu izbucnirea războiului din Ucraina şi tema violenţei domestice?

Un articol de Liliana Matei|22 iulie 2022

Cover foto: Născut in 2000 (Gligor Nicolae)

Artiștii BIS Teatru și Interakt Arts deschid Agenda de Tineret din acest an cu două proiecte inedite în peisajul cultural sibian, care militează pentru ideea de solidaritate și împotriva violenței domestice. „Solidart”, un proiect BIS Teatru și „Spunem NU violenței domestice”, un proiect Interakt Arts, sunt cele două evenimente derulate în acest an de tinerii artiști ai scenei independente de teatru din Sibiu, pe Agenda de Tineret a Sibiului, în perioada iulie – septembrie 2022. Ambele proiecte sunt cofinanțate de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda de Tineret.

 

„Solidart”, îndemnul BIS Teatru la solidaritate 

 

„Până în martie 2022, societatea românească nu s-a confruntat realmente cu problema migrației. Pentru noi acest subiect a fost mai degrabă o chestiune teoretică, o probabilitate, o statistică. Din nefericire, peste noapte, românii au fost nevoiți să se izbească în plin de acest fenomen, iar teoria și statistica s-au transformat în oameni vii, cu poveștile lor, cu suferința lor. Fenomenul migrației din Ucraina spre țări din Europa și din lumea întreagă de abia acum începe. Societatea civilă a reacționat admirabil, în acord cu dezideratele general umane și cele europene. Dar ce se va întâmpla odată cu trecerea timpului? Ce se va întâmpla când fenomenul va prinde mai multă amploare, când entuziasmul inițial se va eroda, când vor apărea alte și alte probleme care țin de integrarea refugiaților?” Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru

 

Proiectul „Solidart” căută un răspuns la aceste întrebări, încercând în același timp să educe tineretul în spiritul civic al solidarității asumate, de lungă durată. În acest sens va apela în primul rând la latura emoțională, prin prezentarea publică a unor  produse artistice care dezbat probleme precum: migrația, războiul, toleranța, conviețuirea. Pe lângă asta, proiectul va consta într-o serie de dezbateri pe această temă, pentru a clarifica anumiți termeni, pentru a contextualiza din punct de vedere istoric, geopolitic și social problema migrației și nevoia reală de solidaritate.

 

Proiectul „Solidart” debutează duminică, 24 iulie 2022, de la ora 21:00, la Grădina BIS (Strada Ștefan cel Mare, nr. 56) cu un dublu eveniment: spectacolul-instalație „MUTAT DE LA NOI – Work in progress”, urmat de dezbaterea „Migrant versus refugiat”, dezbatere la care vor participa actori civici importanți ai comunității sibiene alături de emigranți care s-au integrat în comunitate. Dezbaterea va fi moderată de Smaranda Bălan, printre participanți aflându-se istoricul Răzvan Pop, Managerul Bibliotecii Județene Astra, dar și echipa de creație a spectacolului.

Song for Freedom, cu DJ Natty Ned Selekta & MC Paco Ziyou” este cel de-a doilea eveniment programat în această vară în cadrul proiectului „Solidart”, miercuri, 3 august 2022, de la ora 19:00, pe terenul de baschet în aer liber al Sălii Transilvania. Timp de patru ore, BIS Teatru transformă terenul de baschet în aer liber al Salii Transilvania         într-un spațiu de socializare și de propagare, într-o atmosferă relaxată, a mesajului proiectului „Solidart”.


Caseta artistică a spectacolului „Mutat de la noi”

MUTAT DE LA NOI – work in progress

performeri: Shama Leah, Charlie Fălămaș, Alex Romescu/ Bogdan Constantin, Dumitru

Stegărescu / Viky Olar.

Scenografie / instalații: Alexandra Budianu

Script & concept: Bogdan Sărătean

Muzică originală: Charlie Fălămaș

Video: Alexandru Radu

Tehnic: Alex Ciubăr, Andy Boncea

„MUTAT DE LA NOI – work in progress” este forma incipientă a unui spectacol-instalație

pe tema migrației, care îmbină artele performative cu cele vizuale.

Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul proiectului „Solidart”, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (inclusiv SMS), la numărul de telefon 0746088049.

„Spunem NU violenței domestice!” – un proiect Interakt Arts

Proiectul își propune conștientizarea și sensibilizarea publicului tânăr cu privire la tema violenței domestice, de multe ori încă un subiect tabu, în societatea românească, cu speranța depășirii unor prejudecăți și inițierii unor schimbări la nivel de mentalitate. Activitățile propuse publicului tânăr de artiștii Interakt Arts au menirea de a ajuta tanara generatie să conștientizeze existența acestei probleme la nivelul societății, dar mai ales să dezvolte sentimentul empatiei. Proiectul „Spunem Nu violenței domestice!” debutează joi, 28 iulie 2022, de la ora 20:00, la Grădina BIS, cu spectacolul „NĂSCUT ÎN 2000”, care va fi urmat de dezbaterea „Ce este violența domestică și cum pot lupta împotriva ei?” La dezbatere vor participa, alături de actrițele din distribuția spectacolului, un psihoteraput și un expert juridic cu preocupări în aria legislației specifice violenței domestice.

Textul spectacolului NĂSCUT ÎN 2000 a fost generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea, abuzurile și violența domestică.

Caseta artistică a spectacolului „NĂSCUT ÎN 2000”

În distribuție: Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș, Shama Leah

Scenariul & regia: Bogdan Sărătean

Scenografia: Alexandra Budianu

Univers sonor: Alexandru Radu

Sound design: Alex Ciubăr

Asistente de proiect: Oana Șchiau, Flavia Ranf

*

NĂSCUT ÎN 2000 este parte din Trilogia BIS Teatru, “Născut în România”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (inclusiv SMS) la numărul 0746088049.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!