Artistul Christoph Niemann, pentru prima dată la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-christoph-niemann-pentru-prima-data-la-bucuresti/

Pentru prima dată la Bucureşti, MNAC şi Hotspot Workhub prezintă cele mai cunoscute opere şi serii narative ale lui Christoph Niemann.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2020

Printre acestea, regăsim Coperțile The New Yorker / The New Yorker Covers, Desenele de duminică / Sunday Sketches, Forme / Pattern, Caietele de notițe / Sketchbooks, Să dospească / Let It Dough, Ilustrații politice / Political Illustrations, Orașul abstract / Abstract City sau Ilustrațiile Wired / Wired.

CHRISTOPH NIEMANN. Punct de vedere

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)

27.02.2020 | 29.03.2020

Vernisaj MNAC: 27 februarie, 19:00, în prezența artistului

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Prezentare de artist și vernisaj Hotspot Workhub: 28 februarie, 10:30 (The Mark / Podium Building, Calea Griviței 82-98, etaj 1)

Acuarele și desene pe șervețele de cafea, lucrări fotografice și cărți de autor, ilustrații din pixeli și animații de realitate virtuală – Niemann găsește întotdeauna noi forme de exprimare artistică. Cu ochelari pentru realitatea virtuală, aplicații pentru copii și adulți și lucrări video, expoziția invită la o experiență artistică completă în familie.

Uneori jucăuș, alteori serios și mereu la obiect, Christoph Niemann surprinde impresii, spune povești într-o clipită, transformă obiecte în miniaturi poetice. Întotdeauna surprinde cu perspective neașteptate asupra a ceea ce este aparent familiar și permite publicului să devine parte integrantă din procesul artistic. În lucrările sale explicit politice îl simțim pe Niemann ca un comentator tăios al zilelor noastre, ilustrațiile sale de copertă pentru legendarul The New Yorker devenind iconice pentru lumea post-adevăr.

Lucrările sale reprezintă gesturi mici, dar necesare, pentru a transforma orice obiect sau fapt cotidian într-o întreagă poveste, imaginile sale oferă cifruri, coduri – o reinterpretare a familiarului, testând limitele abstractizării sale. Christoph Niemann este un narator în imagini, un maestru al momentului perfect, prin observațiile sale precise, ironice, de fiecare zi.

Expoziția este organizată de MNAC & Hotspot Workhub București.

Christoph Niemann (n. 1970) este artist, autor și animator. Lucrările sale apar în mod regulat pe coperțile revistelor The New Yorker, National Geographic și The New York Times. Lucrările de artă ale lui Christoph Niemann au fost prezentate în numeroase retrospective muzeale. A desenat în direct la Bienala de Artă de la Veneția, la Jocurile Olimpice de la Londra și a schițat Maratonul orașului New York (The New York City Marathon), în timp ce alerga efectiv. A creat prima copertă care folosește realitate augmentată pentru revista The New Yorker, precum și o animație în realitate virtuală de 360 de grade, desenată manual pentru numărul US Open al revistei. Printre clienții săi se numără Hermès, Google, LAMY și Muzeul de Artă Modernă din New York.

Christoph este membru al Alliance Graphique Internationale / Alianța internațională a artiștilor grafici. În 2010 a fost inclus în Art Directors Club Hall Of Fame. Este autorul a numeroase cărți, inclusiv monografia Sunday Sketching / Schițe de duminică (2016), WORDS / CUVINTE (2016) și Suvenir / Souvenir (2017).

Cea mai recentă carte a sa, Hopes and Dreams / Speranțe și vise, are ca subiect călătoria lui Cristoph la Los Angeles pentru a-l întâlni pe artistul David Hockney. Cu Jon Huang a creat aplicațiile pentru copii PETTING ZOO și CHOMP. Opera sa este subiectul unui episod din Abstract, un serial Netflix.

Hotspot este noul concept de coworking al nemților de la REC Partners. După zeci de ani de consultanță pentru alți clienți și sute de mii de metri pătrați proiectați în toată Europa, REC s-a hotărât să intre pe piața foarte dinamică de coworking cu un concept inovator. Depășind practica birourilor individuale ale începutului de secol, “office landscape” al anilor ’50 și „open-space” al ultimelor decenii, REC propune un nou concept bazat pe experiență și inovație. Împreună cu arhitecții de la Biroarchitetti Milano, conceptul de „3D office landscape” propune zone de birouri pe mai multe niveluri, în mai multe configurații care sprijină utilizatorul în găsirea spațiilor și mobilierului ideal proiectului său.

Pentru a promova creativitatea și imaginația și pentru a oferi un plus de valoare spațiilor create, Hotspot s-a hotărât să demareze organizarea unei serii de evenimente culturale, în parteneriat cu alte instituții, dedicate unor nume de referință din zona arhitecturii, designului și a industriilor creative.

Prima dintre acestea va avea loc pe 27 si 28 februarie, invitat va fi ilustratorul german Christoph Niemann, căruia îi vor fi dedicate două expoziții, una la Muzeul Național de Artă Contemporană, cea de-a doua, la Hotspot.

Parteneri media:
Cărturești, Elle România, Energiea, FEEDER.ro, GOKID.ro, Igloo media,  Life.ro, National Geographic Romania,  Radio România Cultural, Revista ARTA, RFI Romania, Revista Zeppelin, SUB25, Super, Supereroi printre noi,  TANANANA, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.