The Future Lab – sustenabilitatea în prim plan
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-future-lab-sustenabilitatea-in-prim-plan/

The Future Lab este un proiect lansat de reţeaua Centrelor Cehe cu ocazia preşedinţiei Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La Bucureşti, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective – ştiinţă şi greenwashing, design şi inovare, comunităţi, infrastructură urbană şi alimentaţie.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2022

În septembrie și octombrie, Centrul Ceh București vă invită la o serie de evenimente ce au ca temă centrală sustenabilitatea, organizate cu parteneri locali și internaționali.

Cele 4 evenimente se vor desfășura alături de expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, care prezintă exemple de produse de design ecologic, însoțite de poveștile lor și de o evaluare a impactului asupra mediului. Scopul expoziției este de a deschide o dezbatere critică mai amplă cu privire la ceea ce reprezintă, de fapt, sustenabilitatea. Aceasta poate fi vizitată în sala Centrului Ceh până pe 14 octombrie și în timpul evenimentelor din cadrul The Future Lab.

Program:
28.09 / ora 19:00: Science’s eye on sustainability and greenwashing
06.10 / ora 19:00: Sustainable design – sharing inspiring stories
19.10 / ora 19:00: Cities for all, cities for the 21st century
28.10 / ora 19:00: Our food, our future – community event

„Pe 15 septembrie, am inaugurat expoziția ECO?, despre design sustenabil. Ea va fi deschisă timp de o lună, așa că ne-am gândit că este o ocazie ideală pentru a analiza mai pe larg diferitele aspecte ale unui viitor sustenabil și alternativele pe care le avem, fie că este vorba de producție, de consum sau de mediul în care trăim. Proiectul The Future Lab este răspunsul la aceste întrebări, venind cu subiecte de discuție diverse, dar păstrând în continuare accentul pe un viitor sustenabil”, spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Prima discuție, de pe 29 septembrie, este organizată în cadrul Bucharest Science Week. Pornind de la expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, în care diverse produse au fost supuse unei evaluări a impactului pe care îl au asupra mediului, discuția „Science’s eye on sustainability and greenwashing” propune o privire mai atentă asupra celor două fenomene din titlu. Uneori „sustenabilitatea” este doar un termen lipsit de acoperire, o tehnică de marketing frauduloasă, denumită uzual „greenwashing”. Tocmai de aceea, creatorii expoziției au apelat la o echipă a Universității de Chimie și Tehnologie din Praga pentru a evalua din punct de vedere științific cât de sustenabile sunt, în realitate, exponatele.

Discuția se va ține cu prof. Vladimír Kočí, leaderul echipei care a efectuat analiza, decan al universității mai sus menționate. Gazda întâlnirii este Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural, realizatoare a mii de interviuri cu cercetători români şi străini.

Următorul eveniment (6 octombrie), propune o dezbatere despre designul sustenabil, dar și o prezentare a unor branduri și idei de design sustenabil din România și Cehia, cu invitați din ambele țări, printre care Anna Marešová, personalitate de seamă a designului ceh contemporan. Pe 19 octombrie, discuția se mută către orașe și comunități, cu unul dintre cei mai importanți arhitecți și urbaniști din Cehia, Osamu Okamura, care va prezenta conceptul „city for everyone”. Programul se încheie pe 28 octombrie cu un eveniment comunitar despre alimentație sustenbilă și mâncarea viitorului.

Discuțiile se vor desfășura în limba engleză. Primul eveniment Facebook aici.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.