Artistul de origine română Sergiu Matiș, la eXplore festival #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-de-origine-romana-sergiu-matis-la-explore-festival-12/

Sergiu Matiş, cunoscut artist român stabilit la Berlin, va prezenta publicului din Bucureşti spectacolul NEVERENDINGS. Evenimentul va avea loc în cadrul eXplore festival #12, luni, 25 septembrie 2017, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional “I.L Caragiale” Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2017

Indiferent de orientarea politică, putem cu toții fi de acord că revoluția din octombrie 1917 a influențat într-un mod radical istoria întregii lumi.

Spectacolul NEVERENDINGS nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent, sau la ce fel de gândire utopică este totuși posibilă azi. (Sergiu Matis)

Într-un Berlin sovietic, în timpul unei serii de manifestări de celebrare a 100 de ani de la Revoluția din Octombrie, un numar de oameni selectați ai orașului sunt invitați să întâlnească cinci tovarăși speciali.

Ei vor comemora acest moment din istorie când utopia a venit la putere prin coruri și dansuri care glorifică realizările fantastice ale eroilor curajoși în această epocă de aur.

Eforturile uriașe, luptele imense, atrocitățile îngrozitoare și eșecurile iremediabile nu vor fi uitate, dar acum este momentul să planificăm următorii 100 de ani ai revoluției permanente și neîncetate. Trupurile maselor sunt structurate coregrafic în reverii colective către o lume mai bună.

Sergiu Matiș, născut la Cluj-Napoca, România, și-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din 2008 locuiește în Berlin și colaborează cu artiștii Colette Sadler, Yossi Berg, Philip Bergmann, Daniel Kok și Jee-Ae Lim.

Dansează și lucrează în mai multe coregrafii de Sasha Waltz & Guests (Dialoge: Neues Museum and MAXXI, Continu, Matsukaze, și Sacre). În anul 2014 a absolvit masteratul Solo / Dance / Authoring (SODA) la HZT Berlin și a primit o bursă de la Fundația Națională Academică Germană. Coproducțiile sale (Human Nature, Landing, ThreeDoors. Search, 89. Grenzenlos, Ending-dong, doom room, Duet, Keep it real, Explicit Content) sunt prezentate pe plan internațional.

NEVERENDINGS

Concept, coregrafie: Sergiu Matiș

Interpretare: Jule Flierl, Sergiu Matiș, Luis Rodriguez, Orlando Rodriguez, Diletta Sperman
Muzica: N1L – Martins Rokis

Dramaturgie: Mila Pavicevic
Scenografie: Dan Lancea

Costume: Philip Ingman

Lightdesign: Sandra Blatterer

Manager de producție: David Eckelmann
Finanțat de Administrația Senatului Cultură și Europa / Sprijinit de Tanzfabrik Berlin

Sergiu Matiș / Germania va susține și un workshop GROWASP în perioada 26-28 septembrie 2017 (12:00 – 15:00) la WASP – Working Art Space & Production și va fi invitat în cadrul seminarului TEACHBACK (26-28 septembrie 2017, 15:00 – 18:00), activitate din cadrul proiectului european Life Long Burning. Intrarea liberă.

eXplore festival

Sergiu Matis

Având ca principal obiectiv dezvoltarea publicului și promovarea dansului și performance-uluicontemporan, atelierele GROWASP iși propun identificarea potențialul performativ și creator alparticipanților indiferent de nivelul de pregătire artistică al acestora.

Programul cuprinde în 2017 artist talks și ateliere ce tratează diferite practici contemporane de mișcare, prin introducerea unor elemente de tehnică, teorie și interdisciplinaritate, adresându-se unui nivel deschis al participanților.

Proiectul cultural GROWASP este co-finanțat în 2017în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB și de AFCN.

* * *
Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

Ediţia #12 a eXplore festival se va desfăşura la Bucureşti între 24 septembrie – 8 octombrie 2017, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Biletele se pot achiziționa online, prin rețelele www.eventbook.ro și www.mystage.ro dar și de la casa de bilete a TNB.

Programul integral al festivalului: www.exploredancefestival.ro

Foto:  eXplore festival – facebook

 

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.