„Ascultă 5 minute de muzică clasică” – 10 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/asculta-5-minute-de-muzica-clasica-10-ani/

Să asculţi muzică clasică la mall sau când îţi faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie şi octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

Un articol de Liliana Matei|30 septembrie 2020

În octombrie 2020, proiectul îi este dedicat lui Ludwig van Beethoven, aniversat la 250 ani de la naștere: în fiecare zi a lunii octombrie, câte o lucrare beethoveniană.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc,  care au susținut inițiativa cu entuziasm, observând impactul pozitiv pe care campania o are și asupra propriilor angajați, și asupra clienților lor din întreaga țară: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Leroy Merlin, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center, PwC România, Vivo Pitești și Baia Mare, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

O altă latură a proiectului se derulează în școlile românești, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” fiind un program național la care, în ultimul an școlar, 2020-2021, au participat peste 191.000 elevi din București și 31 de județe.

Concerte pentru aniversare

Ambasador al proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este celebrul violonist Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio. Pentru această aniversare, el ne aduce tuturor un prețios cadou: premiera înregistrării audio-video a concertului susținut la Sala Radio pe 16 septembrie, în cadrul turneului Stradivarius 2020. Filmul poate fi urmărit pe contul facebook Radio România Muzical joi, 1 octombrie, de la ora 20.00.

Radio România Muzical a pregătit și alte surprize pentru 1 octombrie, data aniversării proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, dar și Ziua internațională a muzicii. De la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul susținut de violoncelistul Cornelius Zirbo, finalist în cadrul competiției pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”, organizată pentru prima dată în 2020 de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Iar de la ora 15.30, poate fi ascultată înregistrarea unuia dintre cele mai așteptate concerte ale anului 2020: Concertul de vară al Orchestrei Filarmonicii din Viena, susținut în grădina Palatului Schonbrunn din Viena pe 18 septembrie, sub conducerea lui Valery Gergiev, având pe celebrul tenor Jonas Kaufmann solist.

Mesajul ambasadorului proiectului, Alexandru Tomescu 

Dragii mei, iată că suntem la un moment important aniversar, 10 ani de campanie “Ascultă 5 minute de muzică clasică”. 10 ani, mult, puțin, faceți și voi socoteala, vă dați seama câtă muzică clasică, chiar și în porțiunile astea mici homeopatice, de cinci minute, s-a putut aduna. Este o campanie extrem de interesantă, al cărei ambasador am onoarea să fiu. Duce muzica clasică peste tot unde este nevoie de ea, adică în cele mai neașteaptate locuri, în mall-uri, în centre comerciale, în bănci, în aeroporturi, în școli. Mă bucur foarte mult că are un succes deosebit, în special în rândul tinerilor. Ei sunt cei mai fervenți fani ai campaniei și cred că fiecare tânăr, fiecare copil, fiecare om, ar trebui să aibă șansa, de a intra în contact, măcar o dată, cu muzica clasică, să vadă dacă-i place sau nu. Nu-i obligatoriu să vă placă, dar dacă vă place, veți descoperi niște lumi fantastice. Acum, pentru că nu există aniversare fără un mic cadou, cadoul meu pentru cei 10 ani este chiar un concert întreg, un concert pe care l-am susținut la Sala Radio, împreună cu bandeonistul Omar Massa, în cadrul turneului Stradivarius, Piazzolla 99 se numește spectacolul. Veți vedea multe piese, cam de cinci minute fiecare, multe piese care vă vor emoționa și să nu uităm: muzica merge mai departe. Ascultați 5 minute de muzică clasică sau dacă vă place, chiar și mai mult de atât. La Mulți Ani! La Mulți Ani din toată inima și să ne revedem cu bine.”

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.