Astăzi aflăm premiile Galei UNITER 2020!
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-aflam-premiile-galei-uniter-2020/

O Gală a Premiilor UNITER la Craiova înseamnă o triplă sărbătoare: 30 de ani de la înfiinţarea UNITER, 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean „Marin Sorescu” şi … bucuria revederii cu artişti şi parteneri după şase luni de aşteptare.

Un articol de Liliana Matei|21 septembrie 2020

Iată-ne ajunși la Craiova într-un final de septembrie, în aer liber, în plină natură. Invitații Galei sunt așteptați astăzi, 21 septembrie, sub cupola protectoare a Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, să fie martorii celebrării valorii în teatrul românesc.

Pentru ca publicul să se bucure din plin de acest moment special, începând cu ora 21.30 va fi transmisă live pe pagina de Facebook a UNITER sosirea pe covorul roșu a unora dintre cei mai apreciați artiști români ai momentului. De la ora 22.30, ceremonia acordării Premiilor UNITER va putea fi urmărită în direct pe TVR1, Radio România Cultural și online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro și preluat de pagina de Facebook a UNITER.

Nici nu se putea o coincidență mai fericită pentru o Gală aniversară și pentru cinstirea unui Teatru etalon! Eram pregătiți ca în luna mai, luna florilor, să ne bucurăm cu toții la Craiova de sărbătoarea unei arte care a făcut și face istorie în România.

N-a fost să fie, un dușman nevăzut, necunoscut, un virus buclucaș ne-a lovit în plin și a scufundat, pentru o vreme, un titanic al speranței într-un ocean ostil și rece.

Cu masca pe figură, ca în Commedia dell’arte, ne-am ascuns de public în așteptarea unor vremuri mai bune. Iată-ne acum în Craiova, în plin septembrie, în aer liber, întinzând pânzele Galei și gata de a spune totul despre noi, cei care nu ne ținem gura, când avem de spus ceva despre tot și despre toate. Astăzi vom vorbi despre cei mai buni dintre noi, îi vom vedea, îi vom premia. Rostul Galei noastre este de a ține fruntea sus, oricând, în orice condiții și de a menține Teatrul viu și neatins, cât și misterul mereu provocator al artei noastre.” (ION CARAMITRU, președintele UNITER)

Ne bucurăm că FESTIVALUL „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA”, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova va primi un premiu special pentru teatru de păpuși și marionete.

Premiul special pentru machiaj de scenă va fi acordat Minelei Popa. Un premiu binemeritat!

Teatrul craiovean are două nominalizări la Gala UNITER: Irina Moscu este nominalizată la categoria Cea mai bună scenografie pentru „Casa cu suricate” de David Drábek, regia Radu Afrim, iar Sorin Leoveanu este nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop.

Pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA va primi Premiul Președintelui UNITER.

La Craiova sunt așteptați 250 de artişti, profesioniști din lumea culturală, apropiaţi ai fenomenului teatral şi ai Galei UNITER. Puteți vedea toate nominalizările și premiile care vor fi acordate, aici.

Juriul final al Galei format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță), Cristina Rusiecki (critic de teatru) va decide câștigătorii celor 11 categorii de premii. La Gală va fi prezent și juriul de nominalizări, format din Călin Ciobotari, Ludmila Patlanjoglu și Maria Zărnescu.

Până atunci, vă invităm să îi încurajați pe cei aflaţi în competiţie pentru trofeul UNITER. Mesaje de susţinere din partea colegilor de breaslă rulează pe site-ul UNITER și pe contul oficial de Facebook al UNITER.

TU PE CINE PARIEZI? Susţine-ţi favoriții și pariază pe www.uniter.ro până în seara zilei de 21 septembrie, la ora 20.00!

 

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.