Ateliere de creativitate pentru școli
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-de-creativitate-pentru-scoli/

Atelierul de creativitate al M Ţ R s-a pregătit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din grădiniţe, şcoli şi licee la lecţii de etnologie, desenat, pictat, inventat poveşti, teatru de animaţie, fotografiat, audiţii muzicale, vizite şi lucru în sălile muzeului. Ateliere cu Ruxandra Grigorescu Lecţii de etnologie, desen, pictură, cusături cu aţe […]

Un articol de Andrada Văsii|7 februarie 2013

Atelierul de creativitate al M Ţ R s-a pregătit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din grădinițe, şcoli și licee la lecţii de etnologie, desenat, pictat, inventat poveşti, teatru de animație, fotografiat, audiții muzicale, vizite şi lucru în sălile muzeului.

Ateliere cu Ruxandra Grigorescu
Lecţii de etnologie, desen, pictură, cusături cu aţe şi mărgele.
Teme: memoria – primele amintiri, amintiri din copilărie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiţi, ce ne amintim, ce uităm, cum am fii fără memorie; casa ţărănescă – proiecte de arhitectură şi design interior, istorii de case (adevărate sau inventate), cum ar fi să moştenim o casă, ce casă ne-am cumpăra, ce casă am vinde, casa goală, casa plină, casa de oaspeţi, protectori ai casei, poveşti din vacanţă, grădina de patru anotimpuri, fereastra spre grădină, costumul şi ţesăturile din casă, cusături pentru casă, timp și calendar, sărbători – sărbătoriri.
Pentru copii de la 5 ani.

Ateliere cu Beatrice Iordan
„Pornind de la experiența de actor păpușar, mi-am propus să împărtășesc câte ceva din această artă și copiilor care vin la atelierele de la MȚR. La Atelierul de teatru dăm viată unor povești folosind diferite tipuri de teatru de animație (de umbre, cu mască sau teatru de păpuși) în două etape: construcție scenografică și joc propriu-zis.
Temele sînt gîndite pe categorii de vîrstă.
Pentru copii de 3 – 6 ani: teatru de umbre (construcție și joc) și teatru de păpuși (joc).
Pentru copii de 7 – 13 ani: teatru de umbre, teatru cu mască, teatru de păpuși și teatru mixt (construcție și joc).
Pentru grupurile școlare care vin la o singură întîlnire vom realiza o scenetă pornind de la o discuție despre personaje fantastice prezente în basme, ca Baba-Cloanța, Muma-Pădurii, Făt-Frumos, Ileana-Cosânzeana sau Zmeul Zmeilor și realizînd scurte scenarii cărora le dăm viață în teatru de umbre.”
Participarea la atelier se face prin înscriere la telefon 0723 471 600 de luni până vineri între orele 10.00-15.00.

Ateliere cu George Turliu
Cartea cu poveşti, texte şi ilustrații realizate de copii, strînse într-o carte manufacturată.
Atelier pentru copii de la 7 ani.
Curs foto pentru copii de la 13 ani, introducere în arta fotografică, relaţionare cu aparatul foto, compoziţia imaginii şi o temă: oglinzi.
„La atelierul de fotografie învăţăm să mânuim aparatul de fotografiat. Acesta are două hăţuri şi două butoane. Primul este verde şi este foarte important pentru că de el depinde bunul mers al fotografierii artistice. Cel roşu nu este la fel de important, dar este mult mai frumos. Hăţurile sunt pentru strunirea aparatului. Aceasta tehnică străveche am învăţat-o de la un bătrân apaş, pe care l-am întâlnit la Babele, ţinea în mână un dagherotip şi prindea pe peliculă sufletul vântului.”
Pentru copii de la 13 ani.

Atelierul lui Călin Torsan
„Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Povești cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alţi instrumentişti, ori măcar audiţii şi sugestii de audiţie –, prin lumea sunetelor tradiţionale. Întotdeauna, analiza comparată a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menită să apropie informaţiile de limbajul copilăriei actuale. Cursul conţine informaţii organologice, poveşti despre vestiţi lăutari, paralele cu muzicile altor popoare şi citate din literatura destinată copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.”
Pentru copii de la 7 ani.

 

 

Sursa: MTR

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.