Ateliere și sesiuni de mentorat pentru adolescenți, filme premiate și spectacole de teatru la Festivalul Ideo Ideis #16
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-si-sesiuni-de-mentorat-pentru-adolescenti-filme-premiate-si-spectacole-de-teatru-la-festivalul-ideo-ideis-16/

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic şi social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât şi pentru comunităţile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenţii care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeaşi încăpăţânare spre comunităţile lor şi să le transforme în spaţiile de care au nevoie în propria devenire.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Deși Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis și în 2021, experiența de festival va fi redată și în celelalte 8 orașe, cu ocazia sesiunilor de mentorat și Atelierelor de Teatru Tânăr și de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiți fiecărui oraș. Spectacolele puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în fața comunității și vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu fiecare dintre mentori.

Printre activitățile gândite pentru toate vârstele, organizate în condiții de deplină siguranță pentru iubitorii de cultură prezenți la Alexandria, se numără piesa Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu (9 august). Vocile mai multor femei din Alexandria, aparținând unor diferite categorii sociale și de vârstă, se vor face auzite pentru a spune povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură. Spectacolul are în distribuție exclusiv membre ale comunității locale, printre care și o actriță profesionistă.

Din programul festivalului, mai fac parte spectacolele Miorița, o nouă adaptare a baladei, care scoate povestea din folclor și o plasează la intersecția dintre muzică contemporană și teatru cu măști, a trupei de teatru Auăleu din Timișoara (10 august), Aproape, în regia profesoarei Luminița Vilae, a trupei de teatru alexăndrene, Alter Ego (14 august) dar și Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg (11 august), spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys (12 august) și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson (13 august), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animații Netflix, TED-xuri, cu muzică și dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.

Cinefilii din Alexandria vor putea viziona și proiecții de film în aer liber, programul incluzând 5 producții cinematografice românești, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internațional de Film Transilvania: Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar și filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasă și al lui Marius Olteanu, Monștri.

Pentru a aduce arta vizuală în rutina spațiilor din Alexandria, Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu sunt artiștii de anul acesta care vor da o nouă față clădirilor din comunitate, în încercarea de a micșora distanța dintre locuitori și arta contemporană.

Programul complet al festivalului se regăsește aici: https://www.ideoideis.ro/festivalul.

 

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.