Atelierul Central Park, un exercițiu de înțelegere la Teatrul Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelierul-central-park-un-exerci%c8%9biu-de-%c3%aen%c8%9belegere-la-teatrul-na%c8%9bional-din-timi%c8%99oara/

Cu o floare chiar se poate face primăvară! Sâmbătă, 26 octombrie, în performance-ul care a încheiat o săptămână de lucru inedită, Atelierul Central Park a dezvăluit magia adevăratei comunicări, a posibilităţilor infinite pe care le oferă reala comunicare dintre oameni. Publicul s-a lăsat purtat într-un univers al umanităţii de către o mână de oameni cum nu se poate mai diferiţi, uniţi în cel mai profund mod printr-un limbaj comun, pe care l-au descifrat împreună: dansul.

Un articol de Petre Ivan|28 octombrie 2019

Persoane cu deficiențe de auz care, până acum o săptămână,  nu mai fuseseră niciodată pe vreo scenă și actori ai Teatrului Național au deschis, alături de extraordinarul coregraf și dansator Pál Frenak, secondat de dansatorul Halász Gábor, o nouă perspectivă asupra noțiunii de ascultare, de atenție împărtășită.

Teatrul Național din Timișoara a conceput Atelierul Central Park ca pe un exercițiu de înțelegere, un exercițiu de responsabilitate, ca pe o modalitate de a sprijini viitorul unei Europe care, sufocate de opinii și sfaturi din toate părțile, are, în realitate,  nevoie de acțiune – de suportul și de implicarea fiecăruia dintre noi.

Teatrul Național mulțumește pentru curaj, pentru deschidere, pentru munca extraordinară și pentru momentele de grație pe care le-au oferit sâmbătă seara, coregrafului  Pál Frenak, actorilor Alina Ilea, Daniela Bostan, Laura Avarvari, Luminița Tulgara și Cătălin Ursu, precum și fabuloșilor participanți la Atelier, Luminița Barbuzan, Doina Greavu, Corina Grizea, Tamara Ambruș, Ramona Inciulescu, Radu Băcican, Ioan Furdui, Mario Grizea, Ion Puican și Violeta Bălan și, nu în ultimul rând, echipei tehnice.

Proiect cultural conceput și realizat de Teatrul Național din Timișoara. Proiect în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale, co-finanţat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.