Atelierul lui Gustav Klimt de la Viena s-a redeschis
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelierul-lui-gustav-klimt-de-la-viena-s-a-redeschis/

‘Vila Klimt’ din Viena, care i-a servit de atelier pictorului austriac Gustav Klimt din 1911 până în 1918, anul morţii sale, şi-a redeschis porţile duminică, după o renovare care s-a ridicat la 2 milioane de euro, finanţată de statul austriac, relatează afp.com. Vila, aflată în vestul Vienei, nu mai seamănă prea mult cu cea care […]

Un articol de |1 octombrie 2012

‘Vila Klimt’ din Viena, care i-a servit de atelier pictorului austriac Gustav Klimt din 1911 până în 1918, anul morţii sale, şi-a redeschis porţile duminică, după o renovare care s-a ridicat la 2 milioane de euro, finanţată de statul austriac, relatează afp.com.

Vila, aflată în vestul Vienei, nu mai seamănă prea mult cu cea care a adăpostit atelierul de pictură – proprietarul a transformat-o în 1923 în clădire neo-barocă -, dar continuă să fie numită ‘vila Klimt’ de locuitorii cartierului.

În cadrul lucrărilor începute în iunie 2011 au fost restaurate acoperişul plat, balustrada şi ferestrele mari ale atelierului, conform planurilor originale. În afara unei expoziţii permanente organizate în atelierul reconstituit după fotografii de epocă, vila va găzdui şi manifestări culturale.

Artist deosebit de talentat, revoltat împotriva burgheziei şi a moravurilor epocii sale, Gustav Klimt (1862 – 1918) s-a numărat, la începutul secolului al XX-lea, printre fondatorii mişcărilor vieneze Jugendstil şi Secession, fiind şi un precursor al expresionismului german.

În 2012, anul celei de-a 150-a aniversări a naşterii pictorului, Austria i-a consacrat multe manifestări – expoziţii şi nenumărate obiecte cu efigia sa sau care reproduc cele mai celebre opere ale sale, printre care tabloul ‘Sărutul’.

 

Sursa: Agerpres

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.