Atmosferă, punere în scenă şi prezenţă fără precedent la cea de-a VII-a ediţie a evenimentului „Promenada Operei“
https://www.ziarulmetropolis.ro/atmosfera-punere-in-scena-si-prezenta-fara-precedent-la-cea-de-a-vii-a-editie-a-evenimentului-promenada-operei/

Aproximativ 10.000 de spectatori de toate vârstele s-au bucurat sâmbătă seară de cea de-a VII-a ediţie a concertului de muzică clasică în aer liber „Promenadei Operei”, care în acest an a avut o tematică specială: dezvăluirea noutăţilor stagiunii 2013-2014.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Aproximativ 10.000 de spectatori de toate vârstele s-au bucurat sâmbătă seară de cea de-a VII-a ediţie a concertului de muzică clasică în aer liber „Promenadei Operei”, care în acest an a avut o tematică specială: dezvăluirea noutăţilor stagiunii 2013-2014.

Manifestarea a adunat atât spectatori fideli ai genului liric, prezenţi la majoritatea spectacolelor instituţiei, cât şi oameni aflaţi la primele lor întâlniri cu evenimente ale Operei Naţionale Bucureşti.

Anul acesta, evenimentul a beneficiat de o atmosferă şi punere în scenă fără precedent, numărul de spectatori depăşind semnificativ orice estimări. De asemenea, Opera Naţională Bucureşti a organizat în premieră în cadrul acestei ediţii o paradă de trăsuri şi maşini de epocă, aducând concertului o notă aparte.

Povestea trăsurilor reprezintă un element care îmbină o epocă apusă cu contemporaneitatea, artişti din secolul al XXI-lea călare pe cai sau coborând din trăsuri sau maşini de epocă chiar pe scenă. Mai mult, verdeaţa imaginată de regizor şi scenograf a împletit extraordinar de plăcut tipul de atmosferă de pe scenă cu cel din public.

Răzvan Ioan Dincă,
directorul General al Operei Naţionale Bucureşti 

Printre cei aproximativ 200 de artişti care au încântat publicul la Promenadă s-au  numărat invitaţi speciali care activează în străinătate – tenorul Alexandru Badea (Austria) şi mezzo-soprana Polina Garaeva (Rusia), laureată a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, organizat de ONB.

Promenada Operei 2013

Au venit şi artişti din ţară – dirijorul Cristian Sandu, soprana  Irina Baianţ, de asemenea laureată a Concursului sus-menţionat, tenorii Cristian Mogoşan şi Virgil Profeanu, alături de solişti binecunoscuţi ai Operei Naţionale Bucureşti, printre care sopranele Irina  Iordăchescu, Silvia Sorina Munteanu, Tina Munteanu, Crina Zancu, basul Marius Boloş si baritonii Ştefan Ignat, Ionuţ Pascu, Şerban Vasile. Acestei echipe solistice de excepţie i s-au adaugat membrii Orchestrei şi ai Corului instituţiei. Amfitrionul evenimentului a fost Cătălin Sava.

De la Otello la Rigoletto

Spectatorii s-au bucurat de fragmente cunoscute din „Dama de pică” şi „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Aida” şi „La Traviata” de Giuseppe Verdi, „Faust” de Charles Gounod, „Tosca” de Giacomo Puccini ş.a.

Promenada Operei_3

Printre premierele din stagiunea 2013-2014 se numără opera verdiană „Otello”, spectacol care va fi prezentat într-o nouă montare în zilele de 6 şi 9 septembrie 2013, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, în regia artistei de origine bulgară Vera Nemirova, precum şi opera „Rigoletto”, care începând cu primăvara anului 2014 va fi prezentată într-o nouă viziune, aparţinând celebrului regizor australian Stephen Barlow.

Info:

Evenimentul „Promenadei Operei” – ediţia 2013 a fost realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 a Municipiului Bucureşti.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).