Autoportretul unei fete cuminti, marele premiu la Festivalul Crossing Europe
https://www.ziarulmetropolis.ro/autoportretul-unei-fete-cuminti-marele-premiu-la-festivalul-crossing-europe/

Lungmetrajul „Autoportretul unei fete cuminţi”, de Ana Lungu, a câştigat marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Crossing Europe din Linz, Austria

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2015

Premiul, în valoare de 10.000 de euro, a fost acordat, ex-aequo, peliculei regizate de Ana Lungu şi coproducţiei „Varvari/ Barbarians” (Serbia, Muntenegru, Slovenia), în regia lui Ivan Ikić.

Distincţia acordată de juriul de la Linz se alătură celor două premii pe care filmul „Autoportretul unei fete cuminţi” le-a primit la sfârşitul săptămânii trecute la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti: trofeul publicului şi cel pentru cea mai bună regie.

Lungmetrajul va fi proiectat luna viitoare la Bucureşti, la Festivalul Filmului European. Pelicula va fi prezentată la Cinema Pro, pe 10 mai, de la ora 20.30, în prezenţa echipei lungmetrajului.

După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu şi echipa lungmetrajului vor participa la o sesiune de întrebăriAutoportretul unei fete cuminti şi răspunsuri, moderată de criticul de film Andrei Rus.

Premiera filmului în cinematografe va avea loc pe 25 septembrie, pelicula fiind distribuită de Mandragora.

„Autoportretul unei fete cuminţi” spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o „familie bună”.

Personajul, intrepretat de actriţa de teatru Elena Popa, îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex (Andrei Enache) şi Michelle (Iris Spiridon), şi întâlnirile – rare, dar mult aşteptate – cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relaţie amoroasă.

După mutarea părinţilor, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din Bucureşti şi se hotărăşte să-şi ia un câine – dorinţa ei din copilărie.

Din distribuţie fac parte actorii Elena Popa, Emilian Oprea, Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache, regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, părinţii regizoarei, Dan şi Magdalena Lungu, şi producătoarea Anca Puiu.

„Autoportretul unei fete cuminţi” este un proiect sută la sută independent, realizat de casa de producţie Mandragora, cu participarea Papillon Film, Castel Film şi Cinelabs România.

Foto: Autoportretul unei fete cuminti – cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.