Avanpremiere online pe kino-maidanul One World România 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiere-online-pe-kino-maidanul-one-world-romania-2015/

În ultima săptămâna dinaintea festivalului, One World România alături de Doc Alliance vă prezintă în avanpremieră 5 din filmele celei de-a opta ediţii de festival.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2015

Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selecția 2015 au fost alese ‘Vitosha’, ‘Waiting for August’, ‘Naked Island’, ‘The Serbian Lawyer’ și ‘Outside’.

Urmând a fi prezentat în secțiunea ‘Războaie contra naturii’, documentarul bulgar ‘Vitosha’ spune o poveste familiară pentru multe țări post-comuniste. Vitosha — cel mai mare parc natural bulgar — se afla periculos de aproape de Sofia, și, mai ales, de interesele dezvoltatorilor și politicienilor locali.

Manevrele acestora au declanșat proteste de stradă de o asemănare izbitoare cu cele împotriva exploatărilor de la Roșia Montana din aceeași perioadă, de la București. ‘Vitosha’ poate fi vizionat online aici.

Documentarul super-premiat al Teodorei Ana Mihai, ‘Waiting for August’, va fi prezentat în secțiunea ‘Adulți de nevoie’. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care încă nu împlinise 15 ani la data filmării.

După ce mama sa pleacă pentru a lucra în străinătate, Georgiana trebuie să se transforme dintr-o adolescentă în capul familiei, având singură grijă de cei șase frați ai săi.

'Naked Island', One World România 2015

‘Naked Island’, One World România 2015

Secţiunea TRAUME

Prezentat în secțiunea ‘Traume’, documentarul ‘Naked Island’ este construit, de asemenea, în jurul unei povești de familie. Pentru regizoare, filmul reprezintă un prim pas spre a înțelege trecutul ascuns al bunicului său, încarcerat pe o insulă într-un lagăr de concentrare din anii 50.

O familie care încă nu își revine din traumele trecutului, o privire diferită asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oază de libertate în fostul bloc sovietic. „Naked Island” poate fi vizionat online aici.

Istoria controversată a Peninsulei Balcanice este și subiectul celui de-al patrulea documentar — ‘The Serbian Lawyer’. Filmul îl are în centru pe tânărul avocat care l-a apărat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de război.

Marko este loial principiului de bază al legii — oricine are dreptul la apărare. Dar acest proces extrem de mediatizat și încărcat de emoție determina viitorul avocatului și îi influențează viața personală. „The Serbian Lawyer” poate fi vizionat online aici.

În documentarul ‘Outside’ regizorul Andrei Schwartz îl reîntâlnește pe protagonistul filmului sau precedent, ‘Jailbirds’, care a fost condamnat la 21 de ani de detenție.

De data aceasta, însă, cei doi se întâlnesc într-o situație complet nouă — după eliberarea din închisoare. Cum se va încheia această călătorie către lumea liberă? „Outside” poate fi vizionat online aici.

Foto: One World România 2015 – oneworld.ro

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.