Avarul se întoarce de Revelion pentru o întâlnire online
https://www.ziarulmetropolis.ro/avarul-se-intoarce-de-revelion-pentru-o-intalnire-online/

Conform tradiţiei, ultima noapte de teatru a Trupei Tamási Áron, din 2020, ar fi trebuit să fie şi prima noapte de confruntare cu spectatorii a unui spectacol conceput special a avea premiera de Revelion.

Un articol de Petre Ivan|29 decembrie 2020

Dar ultima noapte de teatru din Sfântu Gheorghe va fi aşa cum a fost aproape tot anul teatral 2020, peste tot în lume, sub semnul restricţiilor impuse de pandemie, restricţii care au limitat dramatic întâlnirile directe cu spectatorii. Drept urmare, teatrul a încercat să păstreze legătura cu spectatorii săi în spaţiul virtual, alcătuind un reperoriu de criză, cu spectacole transmise online.

Tot online urma să fie transmisă şi premiera din noaptea de Revelion, cu o producţie specială de teatru TV, care însă nu a putut fi finalizată, din cauza infecţiilor cu noul coronavirus în rândul membrilor Trupei noastre. În aceste condiţii, am amânat transmisia producţiei în cauză pentru luna ianuarie, iar pentru noaptea de Revelion deschidem o uşă virtuală spre lumea unui spectacol de mare succes, care a avut premiera în Ajunul anului 2012 şi în care veselia se amestecă cu melancolia, aşa cum e firesc să se întâmple în ultima noapte din an. Este vorba de Avarul / A fösvény lui Molière, un spectacol în regia lui Bocsárdi László.

Personajele lui Molière sunt măcinate de lupta dintre două dorinţe: să fie  iubite şi să-şi poată spori şi proteja averea. Foarte rar se întâmplă ca relaţiile umane să conteze cu adevărat, de cele mai multe ori sunt venerate lucrurile lipsite de suflet, căci de acestea te poţi folosi fără niciun fel de complicaţii. De pildă banii, ei sunt cei mai ispititori, căci par a avea puterea de a ne oferi tot ce ne dorim şi ne simţim în siguranţă când ne punem viaţa sub protecţia lor.

„Vreau să fiu fericit!” – strigă Cléante în spectacolul Trupei Teatrului Tamási Áron. Dar oricare dintre personaje ar putea rosti aceste cuvinte, care sunt şi ale noastre, pentru că şi noi, întreaga viaţă, suntem în continuă căutare a ceva ce numim fericire. Sau bunăstare, bogăţie, putere? În interpretarea lui Pálffy Tibor, Harpagon îşi dezvăluie multele feţe ale alunecosului său chip, lăsând în urmă un inconfundabil portret al avarului, un portret care se nuanţează şi se adânceşte în relaţie cu fiecare dintre personajele ce populează lumea construită de Molière. O lume care, în viziunea lui Bocsárdi László, se suprapune, în deşertăciune, până la cele mai mici detalii cu lumea timpului nostru.

Pentru a intra în lumea acestul spectacol de Revelion, spectatorii pot solicita gratuit linkul,  prin sistemul de bilete eventim.ro. Spectacolul va fi disponibil pe 31 decembrie 2020, de la ora 16:00. Link-ul va fi disponibil timp de 48 de ore.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.