Azi începe BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Sud-Est
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-buzz-cee-festivalul-international-de-film-buzau-dedicat-cinematografiei-din-europa-centrala-si-de-sud-est/

Începând de miercuri, 4 mai, şi până duminică, 8 mai, la Buzău va avea loc prima ediţie a BUZZ CEE, festival de film dedicat cinematografiei din Europa Centrală şi de Sud-Est. Cu această ocazie vor putea fi vizionate peste 50 de filme, lungmetraje, documentare şi scurtmetraje din această zonă a Europei.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Filmele câștigătoare ale celor 3 secțiuni competiționale vor fi premiate cu trofeele Long BUZZ (lungmetraj), Real BUZZ (documentar) și Short BUZZ (scurtmetraj) . De asemenea, publicul va fi invitat să își voteze filmul preferat, care va fi premiat cu trofeul Pop BUZZ.

Filmul care va deschide oficial prima ediție a BUZZ CEE este Highway to Hellas (r. Aron Lehmann , Germania, 2015), o comedie care face mișto de tensiunile financiare recente dintre Grecia și Germania prin intermediul diferențelor culturale dintre cele două țări. Filmul va rula de la ora 20.00 la Sala Consiliului Județean Buzău.

Nici umorul românesc nu putea să lipsească din programul BUZZ CEE. București NonStop, cel mai recent film al lui Dan Chișu, cu Olimpia Melinte, Cuzin Toma, Gheorghe Ifrim și Dorian Boguță, va rula în prezența regizorului sâmbătă, 7 mai,  de la ora 15.00, la Cinema Dacia 3D. Filmul prezintă o noapte din viața clienților unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală. Este un film despre dragoste, generozitate, ură, gelozie, util și inutil, viață, moarte, cu fapte bune și rele, fără finalitate dar și cu umor și cu tandrețe.

Usturoi, o comedie românească independentă, filmată exclusiv în Transilvania, și regizată de Radu Bazavan, cunoscut în blogosferă drept Groparu, va rula duminică, ora 11.00, în același loc, fiind urmat de la ora 14.00 de Youtube Bazaar, un alt film regizat de Dan Chișu, care spune spectaculoasa poveste a vlogger-ului Bahoi.

În programul BUZZ CEE se regăsesc și Orizont (r. Marian Crișan, 2016) și La moara cu noroc (r. Victor Iliu, 1955), cele două adaptări – realizate la 61 de ani distanță –  ale celebrei nuvele “Moara cu noroc”.

Orizont, un thriller 100% ardelenesc, o adaptare liberă a nuvelei lui Slavici, ne prezintă viața unei familii aflate într-o situație critică, în care interesul finaciar primează, pe fondul unei probleme binecunoscute românilor: defrișările ilegale de păduri.

O proiecție specială va avea și primul film românesc 3D, Dopul scuză mijloacele (r. Mihai Ionescu) , o satiră a unei societăţi neputincioase, invalidă, infirmă, incapabilă să-şi poarte de grijă din cauza unui sistem fără proceduri. Lipsa acestora determină o succesiune de întâmplări pe alocuri hilare, pe alocuri groteşti sau chiar absurde. Este o poveste suprarealistă, dar bazată pe întâmplări şi poveşti reale auzite, văzute, trăite şi întâlnite în cotidianul imediat. Filmul va rula joi, de la ora 15.00, la Cinema Dacia 3 D.

Proiecțiile vor avea loc timp de cinci zile în trei locații centrale din orașul Buzău: Cinema Dacia 3D, Sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

Programul festivalului este disponibil aici: http://www.buzzcee.ro/program-festival/

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.