Babyteeth: Prima iubire câștigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/babyteeth-prima-iubire-castiga-trofeul-transilvania-la-tiff-2020/

Cele mai bune filme ale ediţiei şi cineaştii momentului au fost aplaudaţi sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2020

Filmul Babyteeth: Prima iubire, debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, cu Eliza Scanlen în rolul principal, a fost desemnat marele câștigător al celei de-a 19-a ediții TIFF și a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, ,,pentru bucuria vieții spusă prin experiența trecerii noastre dincolo’’.

Favoritul publicului a coincis, la această ediție, cu filmul premiat de juriul festivalului. În urma voturilor acordate de spectatori, Babyteeth a fost distins și cu Premiul Publicului, oferit de Mastercard, premii ridicate de distribuitorii filmului, Bad Unicorn. Producătoarea Ada Solomon, regizoarea Adina Pintilie, actorul András Hatházi, dramaturgul Csaba Székely și scriitorul Philip O Ceallaigh au desemnat doi câștigători ai Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro. Tim Mielants a impresionat juriul cu Patrick, o poveste care ,,a reușit să creeze o lume deosebită și bizară, cu cea mai mare naturalețe’’. Regizoarea Zheng Lu Xinyuan a fost premiată ex-aequo pentru Norul din camera ei/ The Cloud In Her Room, ,,o experiență cinematografică (și cinefilă) neconvențională, care dezvăluie o voce regizorală în devenire de un curaj și un talent impresionante’’.

Pentru ,,fascinanta incursiune în intimitatea unei femei aflate într-o situație de criză’’, actrița Evgeniya Gromova, protagonista filmului Fidelitate/ Fidelity, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab. ,,Sunt bucuroasă să văd că viața nu s-a oprit pur și simplu și că festivalul acesta are loc, și sunt recunoscătoare că mă aflu printre premianți’’, a transmis actrița într-un mesaj video. Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, i-a revenit producției independente Sora/ Sister, regizat de Svetla Tsotsorkova, ,,o poveste inedită, surprinzătoare și comică, în care un șir de minciuni conduce la adevăr’’.

500 invitați, spectatori și jurnaliști au fost prezenți la gala prezentată de președintele festivalului, Tudor Giurgiu, alături de Amalia Enache, și transmisă live. Spectacolul, organizat în conformitate cu normele de distanțare și cu respectarea măsurilor de siguranță, a debutat cu un moment muzical oferit de Surorile Osoianu. Invitată specială la eveniment, artista Marina Voica a cântat două dintre cele mai cunoscute melodii din repertoriul său. În onoarea celor peste 40 de ani dedicați teatrului și filmului, Maria Ploae ,,o expresie a sensibilității, fără de care istoria filmului românesc nu ar mai fi fost aceeași’’, a fost la rândul său premiată la Gala TIFF.19. În aplauzele publicului, jurnalistul Cătălin Ștefănescu i-a înmânat actriței Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz.

Prezent la eveniment, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, i-a înmânat lui Radu Ciorniciuc, realizatorul documentarului Acasă, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de producție), oferit de Cinelabs România. ,,Sperăm că filmul Acasă este un punct de pornire pentru o discuție reală despre implicarea celuilalt atunci când acest lucru este necesar’’, a subliniat producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan. 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania, i-a fost acordat filmului Urma, în regia lui Dorian Boguță. O mențiune specială i-a revenit filmului Ivana cea Groaznică, realizat de Ivana Mladenović, ,,pentru curajul de a expune un suflet rănit, într-un mod fermecător, tandru și profund personal’’. Neputând fi prezentă la Gală din cauza restricțiilor internaționale de circulație, regizoarea a dedicat premiul Ancăi Pop, una dintre artistele din distribuție, care și-a pierdut viața în mod tragic în timp ce filmul se afla în post-producție. 

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea Zilele Filmului Românesc, i-a revenit documentarului Totul nu va fi bine, realizat de Adrian Pîrvu și Helena Maksyom, un road-movie care urmărește traiectoriile unor vieți influențate de Cernobîl. Și atunci… ce e libertatea?, în regia lui Andrei Zincă, a cucerit inimile spectatorilor și a fost recompensat cu Premiul Publicului în secțiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara.

Kaïmós, regizat de Sarra Tsorakidis, s-a remarcat printre filmele scurte din competiția autohtonă și a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de UCIN, și  servicii constând în echipament, cameră electrică și grip, în valoare de 5.000 de euro, oferite de CutareFilm. Juriul a acordat și două Mențiuni Speciale filmelor Bilet de iertare, în regia Alinei Șerban, și Moartea și cavalerul, regizat de clujeanul Radu Gaciu. 

Jurnalista Alexandra Tănăsescu a fost desemnată la această ediție marea câștigătoare a Bursei Alex. Leo Șerban. Premiul în valoare de 2500 de euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab, va sprijini dezvoltarea portalului online Cultura la dubă. O Mențiune specială, în valoare de 500 Euro, i-a fost acordată criticului de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniță. Cinema-ul românesc în context transnațional. Pentru rolul remarcabil din Monștri., actorul Cristi Popa a obținut Mențiunea specială, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un film lansat în anul 2019. 

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, a fost adjudecat de proiectul Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva și produs de Anna Shalashina. Serviciile de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului Panopticon, regizat de George Sikharulidze și produs de Vladimer Katcharava. Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul DACIN SARA, în valoare de 3.500 de euro, i-a fost acordat proiectului Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borțun, o producție a Gabrielei Suciu-Pădurețu. În cadrul Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit proiectului Sep & Ana, în regia lui Paul Cioran, produs de Claudiu Mitcu.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez și RFI România, a fost câștigat de filmul Adorație/ Adoration, ,,povestea de dragoste asimetrică, ieșită din tipare’’, în regia belgianului Fabrice du Welz.

Câștigătorii TIFF 2020

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro – Babyteeth: Prima iubire, regia Shannon Murphy

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro – Tim Mielants, pentru filmul Patrick și ex-aequo Zheng Lu Xinyuan, pentru filmul Norul din camera ei/ The Cloud In Her Room

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO – Sora/ Sister, regia Svetla Tsotsorkova

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab – Evgeniya Gromova pentru rolul din Fidelitate/ Fidelity

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc – Totul nu va fi bine, regia Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Premiul Publicului, oferit de MasterCard – Babyteeth: Prima iubire, regia Shannon Murphy

Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara – Și atunci… ce e libertatea?, regia Andrei Zincă

Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz  – actriței Maria Ploae

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelabs România – Acasă, regia Radu Ciorniciuc

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania – Urma, regia Dorian Boguță

Mențiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc – Ivana cea Groaznică, regia Ivana Mladenović

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de UCIN, și servicii constând în echipament, cameră electrică și grip, în valoare de 5.000 de euro, oferite de CutareFilm – Kaïmós, regia Sarra Tsorakidis

Mențiuni speciale ale juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj – Bilet de iertare, regia Alina Șerban, și Moartea si cavalerul, regia Radu Gaciu

***

Premii în cadrul programelor TIFF

 

Transilvania Pitch Stop

 

  • Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro – Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva, produs de Anna Shalashina – WISH Media (Rusia)
  • Servicii de post-producție oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro – Panopticon, regizat de George Sikharulidze, produs de Vladimer Katcharava – 20 Steps Productions (Georgia)
  • Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul Dacin Sara, în valoare de 3.500 de euro – Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borțun, produs de Gabriela Suciu-Pădurețu (Atelier de Film)

 

 

Transilvania Pitch Stop Workshop

  • Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market – Sep & Ana, regizor Paul Cioran, producător Claudiu Mitcu – We are basca (România)

 

Competiția Locală

  • Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania – Ceea ce nu am observat, regia Farkas Boglárka Angéla
  • Mențiune Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule – Între lumi, regia Maria Cinar-Jiga

 

Alte premii

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez, RFI România – Adorație, regia Fabrice du Welz (Belgia)

Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab – Alexandra Tănăsescu, pentru proiectul Cultura la dubă

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 de euro – criticul de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniță. Cinema-ul românesc în context transnațional

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în 2019 – Cristi Popa pentru rolul din Monștri.

Foto: Marius Mariș

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.