Bacovia, văzut de 47 de artiști plastici din 19 țări – Un secol de la apariția volumului “Plumb”
https://www.ziarulmetropolis.ro/bacovia-vazut-de-47-de-artisti-plastici-din-19-tari-un-secol-de-la-aparitia-volumului-plumb/

Un număr 47 de artişti plastici din 19 ţări prezintă pe simezele unei expoziţii internaţionale de Ex Libris găzduite de Biblioteca Judeţeană din Bacău 124 de lucrări de grafică inspirate din creaţia lui George Bacovia, la un secol de la apariţia volumului ,,Plumb” aparţinând poetului simbolist român.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2016

Potrivit criticului literar Constantin Călin, cel mai cunoscut exeget al operei și vieții lui George Bacovia, expoziția reconfirmă universalitatea poetului Plumbului și ilustrează imagistic și interesul pe care l-a cunoscut Bacovia în rândul plasticienilor, notează Agerpres.

Peste 300 de creatori plastici l-au ilustrat pe Bacovia și poeziile lui, fie prin desene, fotografii, portrete. A fost și este unul dintre cei mai bine ilustrați poeți din literatura română. De aceea este cu atât mai meritorie aceasta inițiativă, de a adăuga un plus, de a da o nouă valoare poetului și poeziei sale, justificat și numai prin faptul că 47 de artiști din diverse zone ale lumii au citit poezii de Bacovia – Constantin Călin.

Toate lucrările prezentate sunt cuprinse într-un album conceput de plasticianul Ovidiu Petca, ale cărui coperți sunt ilustrate cu Ex Librisuri semnate de Martin R. Baeyns, Lukasz Cywicki și Ilie Boca.

Casa memoriala George Bacovia, Bacău

Casa memoriala George Bacovia, Bacău

George Bacovia, distins în anul 1934 cu Premiul național, este apreciat de critica literară drept cel mai ilustru reprezentant al simbolismului românesc.

Lirica sa, prin poezii reprezentative cum sunt ”Plumb”, ”Scântei galbene”, ”Lacustră”, ”Stanțe burgheze” exprimă nevroze și atitudini halucinante derulate în decorul dezolant al periferiei provinciale. Versurile sale sunt profund originale, creând așa-numita ”atmosferă bacoviană”.

Foto: Plumb, Bacovia, Casa memorială George Bacovia – facebook

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.