Băieții răi și fetele foarte bune. La masă cu Vin Diesel și Zoe Saldana
https://www.ziarulmetropolis.ro/baietii-rai-si-fetele-foarte-bune-la-masa-cu-vin-diesel-si-zoe-saldana/

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra şi să ţi se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ţi se răspundă. Îi aştept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

Un articol de Andrei Crăciun|2 august 2014

Mă gândesc la ce naiba o să îl întreb eu pe Vin Diesel. E și o oarecare problemă de abordare, cum să-i spun: domnule Diesel? Vin? Bro? În țară un mare actor român, după mine cel mai bun actor român mai tânăr de cincizeci de ani, așteaptă să îi aduc un autograf de la Zoe Saldana. Nu vreau să-mi recunosc, dar am emoții. Nu-i voi aduce autograful. Zoe n-a vrut să dea. N-are voie să le dea ziariștilor. E în contract.

Este sfârșitul lunii iulie, tocmai s-a lansat filmul “Guardians of the Galaxy”. L-am văzut într-un cinema din Soho. Un 3D cu adevărat uimitor. Va fi un succes internațional sigur, fiindcă urmează rețeta, dar are și ceva în plus. Are suflet.

Nu e chiar genul meu de film – supereroi salvând o dată în plus de Galaxia, nave spațiale căzând neputincioase în fața forței binelui, ca-n jocurile pe calculator pe care de altfel nici nu le joc. N-am mai jucat un joc pe calculator de la regretatul Jumping Jack, din preistorie. Sunt bătrân.

Fiind bătrân, știu ceva din istoria benzilor desenate, știu ce înseamnă Marvel și în cinema. Organizarea e impecabilă, ziariștilor li se dă senzația că, uite, sunt și ei importanți. Dacă n-ai discernământ, ajungi să te simți ca Miki Alexandrescu, marele nostru comentator de Formula 1. Am discernământ. Dar tot sunt la zece minute distanță să-i iau la mână pe Vin Diesel și Zoe Saldana.

Primul ajunge Dave Batista. E un gigant, tatuat pretutindeni. Vine din industria americană a luptelor. Nu i-a dat nimeni nicio șansă multă vreme, poate prea multă, să ajungă actor – superstar. Ne vorbește despre ce visează mai departe, să facă filme cu Tarantino!, dar e teribil de emoționat. E uimitor cum un om atât de puternic poate fi concomitent atât de fragil. Pleacă Dave. Vine Zoe.

Zoe Saldana e însărcinată, e frumoasă, e atât de frumoasă încât se impune firesc, asemenea unui monarh de drept divin. Faptul că e atât de frumoasă îi dă o încredere în sine incredibilă. E sigură pe tot ceea ce spune. Și spune destul de multe – despre cum luptă pentru egalitatea de gen în cinema-ul american, mai ales. Vrea personaje feminine puternice, ca ea.

Karen Gillan e din Scoția și joacă acum într-un serial despre selfie-uri dincolo de Ocean. E de o naturalețe încântătoare. Poartă un tricou pe care scrie “Leave me alone”, dar nu vrea să fie lăsată în pace, vrea să râdem împreună, are tot timpul o poantă gata.

Chris Pratt era supranumit, înainte să fie eroul Star-Lord, “Grăsuțul”. S-a transformat fizic într-un mod cu adevărat extraordinar. James Gunn, regizorul, i-a strâns pe toți oamenii ăștia la un loc, personalități atât de complexe, și uite că i-a ținut în frâu. Îl ascultă. Are un simț al umorului teribil și nu, nu-l deranjează să facă filme cu buget enorm.

Vin Diesel joacă o voce în “Guardians of the Galaxy” – vocea copacului Groot, el n-a stat cu actorii pe platou, a înregistrat separat. A spus singura sa frază din film (care va cunoaște o singură modificare) – “I am Groot” – de peste o mie de ori. A înregistrat o săptămână. Vin Diesel intră în cameră dansând pe o melodie de pe coloana sonoră – de altfel foarte bogată. Nu-ți dă timp să te mai gândești cum să-i spui. Îi spui Vin și asta e.
Vin Diesel e foarte, foarte obosit, vorbește cu ochii închiși, tipul e briliant în a se juca pe el însuși. Te trece de la o stare la alta, te înfurie, te încântă, știe să-și spună povestea despre tot timpul acela în care doar sala de forță îl confirma și la Hollywood nu dădea nimeni doi bani pe el. Acum i se dau mulți, foarte mulți bani.
Deși nu era voie să îl întrebăm explicit despre moartea lui Paul Walker din “Fast and Furious”, vorbește el despre asta, vorbește atât de firesc, încât îți vine să-ți ștergi mucii și lacrimile, pe furiș. Vin Diesel, înainte de a fi un mare actor, este – repet – propriul său personaj. Da, omul este un personaj. Și ce personaj!

Și uite că se termină una dintre cele mai încărcat zile din istoria mea de ziarist de presă scrisă, care a cunoscut multe zile interminabile.  Și la sfârșit vrei să intri într-un pub și să bei un țap de bere, dar ajungi în hotel, intenționezi să te întinzi peste o oră și te trezești o zi mai târziu. Și încă nu știi dacă i-ai întrebat ce trebuia pe oamenii aceia, dar nu mai contează. Nu mai contează.

Filmul Guardians of the Galaxy va rula în cinematografele din România începând cu 8 august. Superpelicula este distribuită de Forum Film.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.