Baletul sibian deschide stagiunea 2023 – 2024 cu premiera de baletul neoclasic „Cavalerul Rozelor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/baletul-sibian-deschide-stagiunea-2023-2024-cu-premiera-de-baletul-neoclasic-cavalerul-rozelor/

Spectacolul de balet neoclasic „Cavalerul Rozelor” va marca în acestă seară, la Sibiu, prima întâlnire a Teatrului de Balet Sibiu cu publicul sibian în noua stagiune, 2023-2024.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2023

Coregrafia spectacolului de balet neoclasic „Cavalerul Rozelor”, pe muzica lui Richard Strauss, este semnată de coregrafa de origine neo-zeelandeză Aleisha Gardner. Spectacolul are la bază un libret de Pavlos Rizos, iar scenografia este realizată de Carmen Siminie și Maria Miu. În rolurile principale, publicul îi va revedea pe scenă în această seară pe Adela Floricioiu (Contesa Marchellin), Miguel Teixeira (Octavian, un tânăr cadet, amant al marchizei Marchellin), Sara Zanzon (Sophie / Hebe, o tânără fiică a unui negustor din oraș, fără origini nobile / Zeița greacă a tinereții), Răzvan Iacob (Baronul Ochs, unchiul brutal al lui Marchellin, un bătrân afemeiat declinat).

Premiera „Cavalerul Rozelor” va avea loc la sala mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu”, joi, 19 octombrie 2023, începând cu ora 19:00. Ultimele bilete pot fi achiziționate online, fără niciun comision sau cost suplimentar, sau la intrare în sala de spectacol, în limita locurilor rămase disponibile.

Aleisha Gardner, coregraf

Aleisha Gardner s-a născut în Auckland, Noua Zeelandă și încurajată de mama sa, fostă balerină, a început să danseze la vârsta de 4 ani. S-a mutat la Melbourne, Australia, la vârsta de 16 ani, unde a început studiile de balet la „Australian National Ballet School”. A câștigat titlul „Balerina anului” în Noua Zeelandă și Premiul „Sir Logan Campbell Trust Ballet”. A obținut diploma în arte (balet clasic) – nivel avansați, a avut roluri solistice în spectacole precum: „Șeherezada”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Corsarul”, „Cenușăreasa”, „Spărgătorul de nuci”, „La Sylphide” etc. În 2008 s-a mutat la Sibiu și a devenit balerină a Teatrului de Balet Sibiu. La TBS a interpretat roluri în majoritatea producțiilor teatrului, a realizat repunerea în scenă a unor spectacole și a semnat coregrafia spectacolelor „Anotimpurile” (2013), „Impetus” (2014), „Sînt o babă comunistă!”, „La fille mal gardée” și „9 pași” (2015), „Einstein”, „Class Concert”și „Straussiana” (2016), „Peer Gynt” și „Baiadera” (2017), „Bolero”,  „Legături”, „Fragile”și „Rhapsody in Blue” (2018). A participat la turneele teatrului în țară și în străinătate: China, Franța, Germania, Austria, Ungaria, Japonia, Cehia, Italia, Coreea de Sud. ‘

Biletele pentru spectacol pot fi cumpărate de pe platforma de ticketing a partenerului kompostor.ro, de la casieria Teatrului de Balet Sibiu, Parcul Tineretului, nr. 1 sau în seara spectacolului, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, în limita locurilor rămase disponibile.

 

Cavalerul Rozelor, spectacol de balet neoclasic

Coregrafia: Aleisha Gardner

Libret: Pavlos Rizos

Muzica: Richard Strauss

Costume: Carmen Siminie, Maria Miu

 

Distribuție:

Contesa Marchellin – Adela Floricioiu

(O contesă văduvă, angajată într-o relație cu un bărbat mai tânăr)

Octavian – Miguel Teixeira

(Un tânăr cadet, amant al marchizei Marchellin)

Sophie / Hebe – Sara Zanzon

(O tânără fiică a unui negustor din oraș, fără origini nobile / Zeița greacă a tinereții)

Baronul Ochs – Răzvan Iacob

(unchiul brutal al lui Marchellin, un bătrân afemeiat declinat)

Bertha – Ludovica Tontodonati

(menajera șefă a lui Marchellin)

Lolo & Dodo – Candela Nieto & Maria Trabalon

(cameristele lui Marchellin)

Animatorii de piață – Beatriz Reis, Laura Trabalon, Michaela Gobas, Monica Viqueira, Remi Nakano, Henrique Ferreira, Lazaro Ortega, Mattia Longhitano, Nathaniel Lillington, Valentin Le Page

Nobilii: Alina Landgraf, Beatriz Reis, Bella Gilligan, Camille Texier, Hana Saito, Laura Trabalon, Machi Goto, Marta Parise, Michaela Gobas, Monica Viqueira, Remi Nakano, Iku Okura,  Guido Sarnataro, Henrique Ferreira, Kenichi Murata, Kosei Kato, Lazaro Ortega, Mattia Longhitano, Nathaniel Lillington, William Davolls, Pedro Marques, Sayron Alves Perreira, Valentin Le Page, Vasco Yu Belo

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.