Balkan Jazz Summer Sessions, în acest weekend, în Grădina de Vară a Palatului Bragadiru
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkan-jazz-summer-sessions-in-acest-weekend-in-gradina-de-vara-a-palatului-bragadiru/

Trei zile de sound balcanic autentic şi colaborări eclectice ale artiştilor invitaţi din România, Serbia şi Bulgaria, într-o grădină cu parfum istoric din mijlocul Bucureştiului.

Un articol de Liliana Matei|3 august 2022

Prima ediție a Balkan Jazz Summer Sessions se va desfășura între 5 și 7 august, în Grădina de Vară a Palatului Bragadiru, un palat cu aer interbelic din mijlocul Bucureștiului. În cele trei zile de festival, pe scenă vor urca artiști din cele trei țări participante – România, Serbia și Bulgaria, iar publicul va fi delectat de colaborări inedite,  în premieră pe scena unui festival balcanic din capitală.

Pentru cei care doresc să guste cultura balcanică și să experimenteze melanjul organic al sound-ului specific fiecărei țări participante, scena de vară a Palatului Bragadiru va susține colaborari eclectice ale artiștilor participanți, după cum urmează: vineri – DJ VASILE feat. BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA(RO), sâmbătă – ASYMMETRONICA((Bulgaria) feat. SEBASTIAN BURNECI(Bucharest Jazz Orchestra – RO), duminică – AMARO DEL (Serbia). FRAȚII CAZANOI(RO) feat DJ COSTAS IVANOV(RO).

Un prim eveniment organizat sub egida The Great Hill Society Club, Balkan Jazz Summers Sessions(5-7 august, Palatul Bragadiru – Calea Rahovei 147-153) are misiunea de a invita muzicieni din spațiul balcanic și de a le oferi un context favorabil pentru a-și prezenta proiectele personale pentru care s-au făcut remarcați la nivel european, într-o atmosferă relaxantă și elegantă de vară. Artiștii sunt invitați să colaboreze în formule inedite, cu scopul de a crea o experiență colectivă unică, atât pentru interpreți, cât mai ales pentru public.

5 august, ora 20:30 – DJ Vasile feat. Bucharest Jazz Orchestra (România) Primul invitat este Lucian Stan, cunoscut sub numele de DJ Vasile. Acesta va cânta alături de Bucharest Jazz Orchestra – Balkan beats & Loud horns, într-un concert în care muzica jazz se întâlnește cu cea electronică. DJ Vasile este un veteran al muzicii electronice românești, în special datorită primelor emisiuni radio care au inclus promovarea muzicii electronice și alternative, la începutul anilor ’90.

6 august, ora 20:30 – Asymmetronica (Bulgaria) feat. Sebastian Burneci (România) În cea de-a doua seară, formația din Bulgaria – Asymmetronica, condusă de unul dintre cei mai importanți bateriști – Borislav Petrov vor susține un concert de excepție alături de un invitat special, Sebastian Burneci(Bucharest Jazz Orchestra), care va cânta alături de aceștia la trompetă. Zhivko Vasilev, Dimitar Gorchako, Skiller sunt ceilalți artiști din trupa Asymmetronica care vor cânta împreună piese din albumul lor cu muzica electronic-folk. Muzica Asymmetronica creează o punte între tehnologie și tradiție – ritmurile și melodiile bulgărești sunt învăluite într-o atmosferă digitală, sonoră, asemănătoare mișcărilor muzicale IDM și Ambient.

7 august – Ora 19:30 – Frații Cazanoi & DJ Costas Ivanov (România) | Ora 20:30 – Amaro Del (Serbia) – Balcan Gypsy Storm Ultima seară are în program două concerte. Frații Cazanoi – Cezar și Anatol Cazanoi, deschid seara cu ritmuri și teme balcanice și prelucrări originale ale temelor din spațiul Est-European, alături de Costas Ivanov – co-fondator și co-producător al duo-ului „Temple Invisible”, alături de Irina Bucescu. În continuarea serii, invitații din Serbia, Amaro Del, vor susține concertul cu titlul – Balkan Gypsy Storm, muzica pentru care s-au făcut cunoscuți de 34 de ani, atât în România, cât și în străinătate. Vă invităm astfel la un concert cu muzică gypsy style autentică alături de Branko Spasojevic, Darko Zezelj, Marko Milovanovic, Milena Bozovic-Tomic și Aleksandar Radoicic.

Biletele au fost puse în vânzare atât pe site, cât și pe platformele partenere: Bilete.ro, Iabilet și Eventbook.

În vara anului 2021, Teatrul Godot, unul dintre cele mai iubite și cunoscute teatre independente din București și-a mutat sediul într-o clădire istorică aproape de centrul Bucureștiului – Palatul Bragadiru. În vara anului 2022, Teatrului Godot i se alătură în acest demers cultural,  Bucharest Jazz Orchestra, The Great Hill și BulevART, formând, începând cu această vară ceea ce pe viitor va fi cunoscut drept un hub cultural Bucureștean de referință – The Great Hill Society Club. Astfel, muzica, teatrul, expozițiile și vinul vor crea la Palatului Bragadiru un loc în care oamenii se vor întâlni atât pentru artă, cât și pentru degustările inedite a peste 60 de etichete de vin românesc originar din regiunea viticolă Dealu Mare, puse la dispoziție pentru pasionații de enologie si frumos.

Mai multe informații găsiți pe site-ul teatrulgodot.ro, dar și pe paginile de social media @teatrulgodot, @palatulbragadiru, @thegreathillsocietyclub & @bucharestjazzorchestra.

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.