Beethoven, interpretat de Horia Mihail şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-interpretat-de-horia-mihail-si-orchestra-nationala-radio-sub-bagheta-dirijorului-chinez-jin-wang/

Cu o zi înainte de a pleca din Bucureşti, pianistul Horia Mihail, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean vineri, 19 aprilie (19.00).

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Cu o zi înainte de a pleca din Bucureşti împreună cu pianul călător în Moldova şi Dobrogea pentru ultima parte a turneului său, pianistul Horia Mihail, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean vineri, 19 aprilie (19.00).

Concertul de la Sala Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang. Câştigător a nouă competiţii europene de profil, ca „Prague Spring” (Cehia), „Malko” (Copenhaga, Danemarca), „Toscanini” (Parma, Italia), JIN WANG a colaborat cu peste 90 de orchestre, ca Orchestra Naţională de Radio Suedeză, Filarmonica din Helsinki, Orchestra Simfonică Radio – Berlin, Filarmonica Regală Liverpool ş.a.

Programul serii

Evenimentul va începe cu Simfonia nr. 35 în re major –  Haffner semnată de Mozart, a cărei denumire este dată de o prolifică familie din Salzburg care a comandat marelui compozitor această lucrare, cu ocazia înnobilării unuia dintre membri săi. În forma pe care o cunoaştem astăzi, lucrarea a avut premiera în 1783 la celebrul Burgtheater din Viena, bucurându-se de mare succes la public.

În acelaşi oraş al muzicii,  în 1808 la Theater an der Wien a avut loc premiera publică a celei de-a doua partituri, interpretate de Orchestra Naţională Radio alături de pianistul Horia Mihail: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în sol major semnat de Beethoven. Compozitorul însuşi a cântat la premieră partitura de pian, lucrare considerată de un critic al vremii în Allgemeine musikalische Zeitung  ca cel mai admirabil şi complex concert al lui Beethoven.

Seara se va încheia cu două compoziţii ale lui Richard Strauss: Metamorfoze – lucrare despre care se spune că deplânge distrugerea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial şi Don Juan, poemul muzical construit în jurul celebrului mit al cuceritorului personaj.

Foto credit: Virgil Oprina

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.