Beethoven, interpretat de Horia Mihail şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-interpretat-de-horia-mihail-si-orchestra-nationala-radio-sub-bagheta-dirijorului-chinez-jin-wang/

Cu o zi înainte de a pleca din Bucureşti, pianistul Horia Mihail, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean vineri, 19 aprilie (19.00).

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Cu o zi înainte de a pleca din Bucureşti împreună cu pianul călător în Moldova şi Dobrogea pentru ultima parte a turneului său, pianistul Horia Mihail, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean vineri, 19 aprilie (19.00).

Concertul de la Sala Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang. Câştigător a nouă competiţii europene de profil, ca „Prague Spring” (Cehia), „Malko” (Copenhaga, Danemarca), „Toscanini” (Parma, Italia), JIN WANG a colaborat cu peste 90 de orchestre, ca Orchestra Naţională de Radio Suedeză, Filarmonica din Helsinki, Orchestra Simfonică Radio – Berlin, Filarmonica Regală Liverpool ş.a.

Programul serii

Evenimentul va începe cu Simfonia nr. 35 în re major –  Haffner semnată de Mozart, a cărei denumire este dată de o prolifică familie din Salzburg care a comandat marelui compozitor această lucrare, cu ocazia înnobilării unuia dintre membri săi. În forma pe care o cunoaştem astăzi, lucrarea a avut premiera în 1783 la celebrul Burgtheater din Viena, bucurându-se de mare succes la public.

În acelaşi oraş al muzicii,  în 1808 la Theater an der Wien a avut loc premiera publică a celei de-a doua partituri, interpretate de Orchestra Naţională Radio alături de pianistul Horia Mihail: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în sol major semnat de Beethoven. Compozitorul însuşi a cântat la premieră partitura de pian, lucrare considerată de un critic al vremii în Allgemeine musikalische Zeitung  ca cel mai admirabil şi complex concert al lui Beethoven.

Seara se va încheia cu două compoziţii ale lui Richard Strauss: Metamorfoze – lucrare despre care se spune că deplânge distrugerea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial şi Don Juan, poemul muzical construit în jurul celebrului mit al cuceritorului personaj.

Foto credit: Virgil Oprina

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.