Berlinala se vede şi la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinala-se-vede-si-la-bucuresti/

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 – 16 februarie 2014.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2014

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre peliculele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 – 16 februarie 2014.

Filmul In Order of Disappearance / Kraftidioten, aflat în Competiţia Festivalului, este o comedie neagră & thriller norvegian cu Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz. Regia este semnată de Hans Petter Moland, nominalizat la Ursul de Aur.

Filmul spune povestea unui şofer de camion care ajunge peste noapte un fel de erou justiţiar necunoscut.

Berlinala

In Order of Disappearance

Norvegia. Iarnă. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte.

Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său.

În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni.

O comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o potretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz.

Berlinala

Dans la cour

Dans la cour/ In the Courtyard va fi proiectat în afara competiţiei şi este o dramă franţuzească în regia lui Pierre Salvadori. Actorii principali sunt Catherine Deneuve si Gustave Kervern.

Povestea acestei comedii are loc în curtea unei case din Paris. Ajungem să-i cunoaştem pe chiriaşii clădirii prin intermediul noului portar, Antoine. Printre aceştia se numără un hoţ de biciclete care este în acelaşi timp şi dealer de droguri, sau un chiriaş maniac cu ordinea și curăţenia, genul obsesiv-compulsiv.

La ultimul etaj locuieşte Mathilde, proaspăt pensionată, care acum încearcă să-şi găsească liniştea alături de soţul ei. Antoine însuşi s-a retras din activitatea muzicală de curând, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar în mijlocul unui concert, fără să scoată un singur cuvânt.

În pereţii clădirii apare la un moment dat o fisură, despre care se crede că va afecta integritatea întregii clădiri, iar această fisură este folosită de regizor pe post de metaforă: punctul slab, fisura care apare în viaţa oricui.

Foto cu Berlinala , In Order of Disappearance, Dans la cour – wikipedia şi Independenţa Film

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.