Berlinul vrea să construiască un muzeu al capodoperelor din pictura secolului al XX-lea
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinul-vrea-sa-construiasca-un-muzeu-al-capodoperelor-din-pictura-secolului-al-xx-lea/

Primăria din Berlin a acceptat, miercuri, să construiască un nou muzeu, care va expune capodopere din pictura secolului al XX-lea, precum cele realizate de Rene Magritte şi Salvador Dali, punând astfel capăt unui conflict care dura de mai mulţi ani.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

Primăria din Berlin a acceptat, miercuri, să construiască un nou muzeu, care va expune capodopere din pictura secolului al XX-lea, precum cele realizate de Rene Magritte şi Salvador Dali, punând astfel capăt unui conflict care dura de mai mulţi ani.

Autorităţile culturale din Berlin, un oraş cu datorii foarte mari, au anunţat că vor plăti 130 de milioane de euro pentru acest muzeu nou, care va fi amplasat în apropiere de Postdamer Platz, în centrul Berlinului.

Opere de Max Ernst, André Breton şi Joan Miro, aparţinând unui cuplu de colecţionari bogaţi, Ulla şi Heiner Pietzsch, evaluate la 150 milioane de euro, vor fi expuse în noul muzeu.

Acest acord ar trebui să pună capăt unei dispute vechi de câţiva ani, cauzată de proiectul iniţial de mutare a uneia dintre cele mai frumoase colecţii din lume de tablouri semnate de vechii maeştri într-un alt muzeu, cu scopul de a primi opere moderne.

Capodopere de Rembrandt, Caravaggio şi Dürer vor rămâne astfel la Gemäldegalerie, unul dintre muzeele principale din Berlin, şi nu vor fi deplasate pe Insula Muzeelor, într-o altă parte a oraşului, aşa cum propunea un proiect anterior, notează Mediafax.

Numărul de vizitatori din muzeele berlineze a înregistrat o creştere cu 73% între 2002 şi 2010. Prin comparaţie, această creştere a fost de doar 8% pentru totalul muzeelor germane, potrivit unui studiu publicat anul trecut.

Foto credit: Muzeul Județean Mureș (Facebook)

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.