Best of Alter-Native, la ediţia a 20-a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native
https://www.ziarulmetropolis.ro/best-of-alter-native-la-editia-a-20-a-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-ater-native/

O parte a filmelor de scurt-metraj premiate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite în la cea de-a XX-a ediţie a manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, la secţiunea Best of Alter-Native.  ‘Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a festivalului, organizatorii au pregătit […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

O parte a filmelor de scurt-metraj premiate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite în la cea de-a XX-a ediţie a manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, la secţiunea Best of Alter-Native.

 ‘Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a festivalului, organizatorii au pregătit o selecţie a scurt-metrajelor premiate în anii precedenţi. Best of Alter-Native prezintă câteva dintre filmele câştigătoare din perioada 2000-2011. Atmosfera de sărbătoare va primi o nuanţă nostalgică prin proiecţia documentarului ‘Destin şi imaginaţie’, realizat de regizorul şi scenaristul maghiar Almási Tamás în 1983, cu ocazia primei ediţii al festivalului’, au anunţat joi, într-un comunicat de presă, organizatorii festivalului.

Din programul ediţiei din acest an nu vor lipsi nici documentarele, drept care amatorii genului se vor putea delecta cu câteva creaţii prezentate la Festivalul One World România.

Organizatorii au mai precizat că, în acest an, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea regizorului maghiar Szőts István, originar din Transilvania, iar cel mai renumit lungmetraj regizat de el, ‘Oamenii munţilor’ – care a câştigat în 1942 premiul special al juriului la Festivalul de la Veneţia, iar în 2000 a fost inclus în topul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului -va putea fi vizionat în ziua a patra a festivalului.

‘Un alt punct forte al festivalului Alter-Native este muzica, concertele. Anul acesta organizatorii festivalului l-au invitat la Târgu Mureş pe renumitul Emy Dragoi, recunoscut drept ‘regele jazz-ului la acordeon’. El va evolua pe scena Palatului Culturii cu spectacolul intitulat ‘Cineacordeon’ (Emy Dragoi plays Charlie Chaplin), proiect prin care artistul îşi propune realizarea ilustraţiei muzicale simultană ritmului cinematografic din primele scurt-metraje mute ale lui Chaplin. Concertul va avea loc în 9 noiembrie de la ora 20.45′, se mai arată în comunicat.

Pe lângă cele 59 de scurt-metraje selectate pentru concurs în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native, organizatorii au inclus în program şi alte 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

A XX-a ediţie a Festivalului Alter-Native este organizată de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (MADISZ), în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE de la Târgu Mureş a fost iniţiat la Târgu Mureş în 1993, de către MADISZ, fiind primul de acest gen din România.

Sursa: Agerpres

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.